Антикорупционната комисия КПКОНПИ губи на първа инстанция делото за конфискация срещу бившия ректор на Медицинския университет Ваньо Митев. Това става ясно от решение на Софийския градски съд от началото на седмицата, цитирано от EURACTIV, пише "Сега".

Бивш вътрешен министър и настоящ депутат се разследва за пране на пари

Съдия Стою Згуров отхвърля претенциите на КПКОНПИ срещу Митев, съпругата му и двете му дъщери, които са на обща стойност 1 738 864 лв. Освен това комисията е осъдена да плати по сметка на съда 69 554 лв. държавната такса по делото. Дължи и над 32 хил. лв. за разноски и адвокатско възнаграждение, т.е. общо над 101 хил. лв.

Весела Лечева: Няма уволнени за корупция от предишния министър

Проверката на имуществото на Митев започва, след като той беше обвинен в безстопанственост. Прокуратурата твърдеше, че като ректор на МУ Митев е допуснал да бъдат записани повече от 100 чуждестранни студенти без задължителните приемни изпити и с по-малки такси за обучение. Така ощетил университета с повече от 1 милион лева. Митев обаче беше оневинен по това дело, а оправдателната присъдата влезе в сила в края на 2018 г.

Връщат на поста кмета на Ракитово, отстранен заради фирми

От съдебното решение по делото за конфискация се вижда, че експертизите са установили, че доходите на Митев и съпругата му за 10-годишния проверяван период са с над 3 млн. лв. повече от разходите им за имущество. След като липсва несъответствие между нетния приход и придобитото имущество, то не се установи наличието на незаконно придобито имущество, което да подлежи на отнемане, обяснява съдът защо отхвърля искането на КПКОНПИ за конфискация. Магистратът допълва, че дори и приходите от два заема от израелска банка да не бъдат признати за законни, това пак не се отразява върху крайния извод, че разходите на съпрузите не надхвърлят приходите им.

Решението на градския съд не е окончателно и КПКОНПИ може да го оспори пред Софийския апелативен съд.

„Сърце и Мозък“ със сигнал в КПКОНПИ срещу здравния министър

Междувременно, спецпрокуратурата повдигна на Митев ново обвинение, което през юли 2020 г. внесе в съда. Този път включително и за участие в организирана престъпна група. По това дело подсъдими са също деканът на факултет "Дентална медицина" в МУ и още четирима души.

Според прокуратурата шестимата са създали в началото на декември 2014 г. престъпно сдружение, за да се облагодетелстват чрез гарантиране приемането в университета на студенти – предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием.

Сега е момента за апартамента: НАП продава на половин цена пентхауса на сутеньор

"За набиране на чуждестранни студенти организаторът и ръководител на престъпната група В.М. привлякъл три лица от фамилно консултантско дружество със седалище в Петрич, както и британски студент от иракски произход. Набраните в нарушение на изискванията за прием студенти били от Гърция и Великобритания. Освен набирането на студенти по медицина, участници в престъпното сдружение подготвяли и представяли документи за записване или преместване на студенти в МУ-София с цел създаването на невярно впечатление за спазване законовите изисквания за прием на чуждестранни студенти“, обяви тогава прокуратурата.

Това дело още е висящо и след седмица е поредното заседание по него в Софийския градски съд, който пое делата на закрития спецсъд.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм