Идеята на проекта е да се опитаме с удобен за по-младите хора формат да покажем, че може да се мисли в тази посока. С това започна разговора в Посока култура Боряна Пандова - фотограф и екоактивист. Според нея заглавията “Енергия и възход” и “Енергия и падение” са всеобхватни и могат да покрият спокойно целият спектър от екологични тематички. Имахме възможност да направим два клипа, продължи тя. Те са избрали именно темата за енергийното оцеляване, тъй като се оказва изключително актуална.

Светослав Драганов: Да правиш документалистика и игрални филми е различна форма на удоволствие

Пандова обясни, че самите видеа целенасочено не са страндартно инструкционни или морализаторски. Ако го покажем като нещо съвременно и готино, хората в чийто ръце ще остане бъдещето може да се вслушат, допълни тя.

Въпросът е как представяш морала в един артистичен продукт? Дали е достатъчно да бъдеш чисто морален или по-скоро да подаваш жокери. Без да казваш цялата истина, а само да насочваш. Тогава ще се зароди моралът сам, заяви Тодор Карастоянов.

География на личността и екология на оцеляването в “Посока Култура” тази неделя

Планетата е пълна и с милиарди готини хора. Изкуството подсказва само на къде може да се тръгне. След това решенията са в ръцете на тези,които са гледали филма, допълни той.

Според Пандова не всяко произведение на изкуството трябва да бъде политически ангажирано, но това не значи, че хората на изкуството не трябва да са. Това да си неутрален също е позиция, но тя не върши работа. 

Борислав Чучков за филма „Шекспир като улично куче”: Личните истории винаги прерастват в нещо хубаво

Проблемът е, че от хоризонта, в който наблюдаваме събитията, не може да надхвърли личния ни живот, обясни Карастоянов в отговор на въпрос до каква степен сме застрашени от екологичните проблеми. Историческите събития надскачат този хоризонт, но ние не поглеждаме кой знае колко напред, допълва той. Според него в основата на нашата цивилизация е непрестанната консумация на енергия, която дори и да не свърши, ще нанесе непоправими щети върху природата. Последиците са големи и могат да ни вкарат в страшна беда, заяви гостът.

Как танцът се превръща в спасение от ужаса на войната?

Според Пандова голямото решение на проблема е в действията, които правим заедно. Те са политически и на държавно ниво. Започва се от това как поставяш темите в училищата, за да се отгледа поколение с правилната визия, и стига до най-високо равнище. 

На въпросът дали се чувстват самотни в това начинание гостите отговориха с категорично не. Гостите разкриха, че първоначално не са очаквали, че видеата ще станат толкова популярни и ще бъдат заляти с толкова положителна обратна връзка.

Марк Георгиев и Виктор Попов - две четящи деца, занимаващи се от сърце с литература

Пандова обясни, че пътешествията й извън страната са й показали колко много мисъл има вече в света по екологичната тема. Тук сме много далеч от тези неща, констатира тя. Не е идеята с 2 клипчета в ютуб да променим политическия хоризонт, обясни тя. Идеята е да се вкара в периферното зрение и съзнание екологията като модел на поведение, допълни Карастоянов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм