Най-новият български филм "Шекспир като улично куче" излиза в кината в цяла България на 3 февруари. За да разкажат повече за него, гости в предаването "Посока Култура" бяха продуцентът Борислав Чучков и младият актьор, играещ главната роля, Владислав Стоименов. 

"Филмът предстои, Валери Йорданов е режисьор и сценарист. Това е може би един от най-награждаваните филми на нашия Национален фестивал "Златна роза" през есента на 2022 г. Надяваме се да бъде успешен", сподели Борислав Чучков.

Как танцът се превръща в спасение от ужаса на войната?

Владислав Стоименов разказа за какво се разказва във филма: "Става въпрос за две момчета и едно момиче от предградията, от крайните квартали, които се опитват да спасят живота на свой много близък човек. Има нещо като бунт от страна на тези деца и това е доста добре представено във филма".

Владислав Стоименов

"Виждам ,че хората, които ме заобикалят, полагат доста големи усилия да се борят със системата, но има и моменти на репресии, подтискане и маосво колективно обезсърчаване. Но въпреки това виждам хора, които полагат сериозни усилия да се борят с някакво статукво", каза още актьорът.

Борис Гребенщиков пред Дарик: Българската публика е много по-присъствена и жива от тази в Сърбия, Унгария и Австрия

Той е на мнение, че възнаграждението за артистите може да бъде значително по-голямо, но въпреки това движещата сила е любовта към театъра и изкуството. Според него съществуват млади хора, които имат идеали.

Героят на Владислав Стоименов от филма живее в брутален свят. "Този свят, в който той е израснал, го е изградил като личност. Тези момчета не са от хората, които ще гледат нещата много напред и в перспектива. Напротив – всичко е въпрос на тук и сега", посочи актьорът.

Марк Георгиев и Виктор Попов - две четящи деца, занимаващи се от сърце с литература

Борислав Чучков от своя страна каза, че за него това са изгубени млади хора, които, дори да имат перспектива, не искат да я виждат. Хора, които живеят сега, мислят само за най-близкото бъдеще. По думите му обаче за това не са виновни те, виновна е цялата система.

"Има една реплика "и да бъдеш, и да не бъдеш – въпрос на оцеляване", може би наистина става въпрос за оцеляване", уточни Владислав Стоименов.

Николай Ценков за „Триумфът на масите“: Живеем в най-хубавото време, трябва да го защитим

"За Валери Йорданов това е една лична история, а личните истории винаги прерастват в нещо хубаво", сподели Борислав Чучков. "На първо място е посланието, че трябва да отстояваш своите принципи, но за съжаление това не винаги означава, че ще успееш. Понякога системата в крайна сметка ще те прецака", добави продуцентът.

Актьорът Владислав Стоименов сподели, че за него това е бил ценен опит - да се срещне с Валери Йорданов и всички останали, участващи във филма. 

Андрей Паунов пред Дарик: Българинът винаги е много мистично настроен

Попитан какво не достига на българските филми да достигнат на онова световно ниво като румънското, сръбското и унгарското кино, актьорът отговори така: "Има нещо много ключово и това е, че доста сме повлияни от киното в Холивуд. Има едни стандарти, които доста се пренасят в България. От това масово изкарване на филми ние сме придобили едни представи за това как трябва да изглежда един филм от темпоритъм, до сюжет, тема, актьори и т.н. Това налагане понякога трудно може да направи така, че ние самите да се замислим какво нас ни вълнува".

По думите му има някаква липса на идеи и на идентичност в българското кино. "Според мен тук с "Шекспир като улично куче" се получава нещо интересно именно заради идеята на Валери, защото тя е лична", допълни актьорът.

Тео Ушев пред Дарик за новия си филм: Всички отговори са във филма. Който има очи - ще види

"Започваме да правим автентични филми, които се ценят повече. Киното върви, но има нужда от много по-голям обем. Сега започват да излизат все повече хубави филми, защото започнахме да се връщаме към някаква нормалност и да произвеждаме по 15-20 филма годишно. Тъй като всеки един филм е прототип, няма как да искаме от два филма и двата да са гениални", каза от своя страна Борислав Чучков.

Той изрази надежда, че ще излизат все повече хубави български филми през следващите години.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм