От ДПС ще подкрепят предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията за преработка на руски петрол на „Лукойл Нефтохим Бургас”, защото това е въпрос от стратегическо значение за България и българските граждани.

Това се казва в прессъобщение на ДПС от името на съпредседателя на парламентарната им група Делян Пеевски. Според формацията гласуването на това решение в Народното събрание ще очертае много ясно на чия страна са парламентарните партии и коалиции – на страната на гражданите и евроатлантизма или на страната на „Лукойл”, Русия и финансирането на войната срещу Украйна.

Още в понеделник  от ДПС ще изискат доклади от шефовете на митниците и НАП, с които да информират парламента какво се случва в „Лукойл” - заобикалят ли се санкциите и плащат ли си данъците, се казва още  в прессъобщението.

Малко по-късно пред журналисти депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев заяви, че решението за удължаване на дерогацията на „Лукойл” до октомври 2024 г. е било взето под натиск от кабинета. Той уточни, че премиерът Николай Денков е заплашил, че ще подаде оставка.

По думите му при падане на дерогацията няма риск от драстично повишаване на цените на горивата.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм