Парламентът вече взе решение за „Лукойл”, ако ще се предлага нещо ново, трябва да видим какво точно е то и да бъде обсъдено от цялото правителство. Това заяви пред журналисти министърът на финансите Асен Василев в Ловеч. Поводът за коментара му е изказване на Десислава Атанасова от ГЕРБ, че следващата седмица ще внесат проект на решение за отнемане на дерогацията на „Лукойл”. 

Василев припомни, че предишното решение е било взето на базата на доста обстойни доклади за това какво е възможно да се случи като скорост на прехода.

Финансовият министър коментира още, че дали рафинерията в Бургас ще бъде продадена зависи от „Лукойл”. Василев уточни, че не разбира критиките на президента Румен Радев и лидера на Бойко Борисов по темата. По думите му е най-нормално е, ако ще се продава такъв стратегически актив правителството да следи сравнително отблизо процеса.

В отговор на въпрос дали има разминавания между коалиционните партньори, Василев каза, че "разминавания винаги има между двама човека - независимо дали са в една и съща партия, или в различни партии. Но като видим реални текстове, реалните предложения, ще може да се коментира нещо реално".

По думите му "Лукойл" за първи път започва да плаща данъци, а държавата да си прибира парите от рафинерията, което е изключително важно и полезно за българския бюджет.

Министърът на финансите Асен Василев е в Ловеч за среща с бизнеса. Целта е да обсъдят възможностите за развитие на региона и конкретните проблеми на бизнеса в града. В рамките на следващите две седмици имам срещи в още поне шест-седем града. Смятам, че е изключително полезно да има директен контакт между изпълнителната власт и бизнеса, посочи Василев.

На въпрос относно завода за електромобили, който трябваше да се изгради в Ловеч, той каза, че като всеки един частен проект, това зависи от инвеститора. Това, което държавата трябваше да направи, е да каже, че има държавна помощ в рамките на регламентираните от Европа нива и тази държавна помощ да бъде така структурирана, че ако не се случи инвестицията, да не се отпуснат парите. Знаете, че договорът за държавна помощ беше подписан, т.е. държавата е свършила своята роля, инвеститорът има право да направи инвестицията. До момента не сме дали нито една стотинка, защото не се е случила инвестицията, добави Василев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм