Вероятно конфликтът между Ахмед Доган и Делян Пеевски ще бъде много тежък и жесток . Единият ще трябва да напусне сцената след време. Така експертът по етнически въпроси доц. Михаил Иванов коментира в предаването „Кой говори“ по Дарик напрежението между почетния председател на ДПС и съпредседателя на партията, стигнало върхова точка в последните дни и разделило на две „Движението за права и свободи“.

„Конфликт между Доган и Пеевски има. От началото действията на Пеевски бяха едностранни. Той действаше, той чистеше. Той направи така, че Филиз Хюсменова да си подаде оставка. Може би да попитаме дали Филиз Хюсменова е деребей. Той отстрани Рамадан Аталай. Той отстрани Айсел Руфат. Той отстрани Джейхан Ибрямов. Джейхан Ибрямов за деребей ли го смятаме? Т.е. той действаше, Доган мълчеше. Изведнъж Доган натисна педалите и каза: Гласуваме против правителството, защото няма предварително преговори“, припомни доц. Иванов.

Ярката разделителна линия в Движението се видя именно при гласуването на проектокабинета с мандата на ГЕРБ-СДС, когато 14 от депутатите се съобразиха с призива на Доган и не подкрепиха проектоправителството, но други 30 гласуваха „за“ в синхрон с искането на Пеевски. След това неколцина се отказаха от своята подкрепа, заявявайки, че системата за гласуване е отчела погрешно волята им при гласуването. Един от гласувалите против проектокабинета „Желязков“ бе другият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров. В отговор в събота в сараите на Доган в Росенец бяха поканени именно тези народни представители. Покана за Пеевски нямаше. А той от своя страна излезе с изявление, в което заяви, че няма конфликт с Доган, а с деребеите в ДПС.

Доц. Иванов обяви пред Дарик, че в парламентарната група Пеевски има мнозинство. И че към тези депутати трябва да се прибавят приближените му в областните управители, в Централното оперативно бюро, в Централния съвет.

“Но въпросът е, и това  е силата на Доган, че активните симпатизанти на ДПС са много повече от тези номенклатурни органи. На ниво общини, обикновени поддръжници на ДПС Доган вероятно има предимство и това е силата на Доган”, каза доц. Иванов.

Според него Пеевски е насочил прекалено много партията към бизнеса и е пренебрегнал „колективното тяло“ на ДПС, взимайки еднолични решения като „началник“, както го и наричали в средите на Движението.

„Силата на Пеевски са парите, защото той намира пари и особено по време на избори и в платения апарат - тези, които са на заплата в ДПС“, коментира още експертът.

Като подчерта, че в джоба си Пеевски държи и трети коз – силните му връзки със службите за сигурност и съдебната власт.

„Много е важно, че активните привърженици на ДПС имат чувството, че са общност. Всъщност онова срещу което сега Пеевски се изправя е тази общност. Още от самото начало ДПС и тук Доган наистина не посегна, ДПС беше общност, нашата партия и през всички тези години това му е силата, на това той дължи присъствието си в парламента. когато тези членове на общества почувстват че над главата им има един едноличен началник, тогава той се откъсва от тях и няма база. той може наистина да има пари и да държи апаратът, но това не му е достатъчно. В по-далечна перспектива Пеевски мисля, че няма да успее. Тй не се ползва с международен авторитет и това че е в списъка „Магнитски“ това ще му тежи“, прогнозира доц. Иванов.

Той заяви и, че вероятно очакваната позиция на Доган, почетният председател ще поиска да се възстанови животът на колективните органи, независимо че са в голяма степен в ръцете на Пеевски.

„Централното оперативно бюро не се е събирало от януари, а преди се събираше всяка седмица. Централният съвет също не се е събирал. Централата им е затворена за ремонт. Елементарно изискване е, когато единият председател прави нещо да се обади на другия председател и той да го направи. Първата стъпка е ДПС да се върне към нормалността. И втората стъпка е да се потърси силата на общността“, заяви доц. Иванов.

Целия разговор може да гледате и чуете в прикачените файлове.