Делян Пеевски отрече да има конфликт с Ахмед Доган, призна вярност и се обяви срещу деребеите в партията. Това става ясно от официална позиция на съпредседателя на ДПС, публикувана на сайта на партията.

Изявлението идва ден след като почетният председател на ДПС Ахмед Доган събра в лятната си резиденция край “Росенец” 17 от най-приближените си съпартийци, сред които отсъстваха Пеевски и някои от най-активните кадри на партията като Йордан Цонев, Хамид Хамид, Искра Михайлова и други, които не се съобразиха с препоръката на Доган за гласуване "против" кабинета "Желязков". По време на вчерашната среща съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров заяви пред медиите, че “границата е прекрачена, връщане назад няма” и призова за  връщане на нормалността в партията. Според някои медийни публикации в неделния ден е трябвало да се осъществи среща между Пеевски и Доган, но тази информация не се потвърди, а съмненията за разцепление в ДПС се засилват. 

В своето изявление до медиите днес Делян Пеевски индиректно отговаря на констатацията на Чакъров от събота като казва, че “всеки, преживял дълго време в политическия живот знае, че твърде често и лесно могат да се пресичат граници. И това винаги се е смятало за част от неписаните правила на играта”. 

Но, дори и в тази игра има граници, които не се преминават по никакъв повод, казва още Пеевски. По думите му, той като политик е доказал, че може преодолее много неща и въпреки казаните тежки думи и противопоставяния, е съумявал да намери баланса.

В изявлението си до медиите Пеевски посочва, че категорично не приема възможността някой да го противопостави на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.
 

“Да съм ясен - противопоставяне Доган-Пеевски няма и не може да има! Конфликт Доган-Пеевски няма и не може да има! Тема Доган-Пеевски няма и не може да има! Доган е лидерът, до когото неизменно съм бил в най-трудните моменти, независимо от всичко! Когато са го предавали, когато е било трудно, когато всички са се изпокривали, аз пак съм бил до него. И другото - той винаги е бил до мен, дори когато е било много, много трудно. Винаги сме били заедно. Той много добре знае това.
И всеки от тези, които говорят днес, също знаят това. И няма да приема да си приписват ролята на говорители, медиатори или не знам какви си измислени фактори. А тъй като тези дни се нагледахме и наслушахме на интриги, внушения, подмяна и манипулации, ще се обърна с цялото си уважение към г-н Доган, за да кажа само едно “винаги съм бил до теб , винаги си можел да разчиташ на мен и това не се е променило”.

Многократно в позицията си до медиите съпредседателят на Движението изтъква уважението и лоялнотта си към Доган, но посочва още: 

“Никой не може да отрече направеното от мен за ДПС и нашите хора от една година, насам, след дългия застой. Ако някой го отрича - нека дойде да спорим. И ако моята вина е, че извадих ДПС от изолация и дадох надежда на нашите хора, тази вина съм готов да я нося”.

Според Пеевски въпросът за разрив в отношенията между него и Доган изобщо не е на дневен ред. Той подчертава, че конфликтът му е с “деребеите в партията, които забогатели на гърба на Доган”.

“Те нямат аргумент за нещо, сторено от мен, срещу ДПС и хората на ДПС. Но правя и ще направя всичко, за да приключа темата с тях и да престанат да тормозят нашите хора”.

По отношение на темата за изключените кадри от местните структури на партията и твърденията за репресия, Пеевски заявява, че по места няма нито един изключен, “освен тези, за които са настоявали нашите хора”.

Истинската тема, обаче, е Новото начало, казва още Пеевски в изявлението си.

“Аз няма да изоставя принципите на Новото начало! Ще дам шанс на младите хора и обновлението, защото ние доказахме, че можем да сме силни. Искам младите да виждат, че има смисъл да подкрепят ДПС.

Защото хората видяха и повярваха какво можем. ДПС стана втора политическа сила с 47 депутата, със своите активни кметове и силна местна власт и не трябва да позволяваме нищо да ни спре по този път!

“Трябва да бъдем обединени, да сме заедно!”, казва още Делян Пеевски в позицията си.