На пръв поглед след изборите изглеждаше, че ГЕРБ и ДПС печелят, но когато на пръв поглед всичко изглежда мед и масло, обикновено се получава някакъв разрив. Това заяви в ефира на Дарик и предаването “Кой Говори?” бившият заместник-председател на ДПС Гюнер Тахир.

По думите му разривът между Делян Пеевски и Ахмед Доган е настъпил преди две седмици - на 17 юни е станал конфликт заради отношението на Пеевски и другия съпредседател на партията Джевдет Чакъров. 

“Съгласно устава на ДПС, председателят на партията е и председател на парламентарната група. Явно, че това уставно споразумение не е спазено и в момента едноличен председател е единият съпредседател Делян Пеевски. И поради своята близост с Велислава Кръстева, която явно контролира официалния сайт на ДПС, там всички изявления от името на ДПС излизат от името на председателя на ДПС, не се ползва названието “съпредседател” и по този начин Пеевски показва категорично, че той е лидерът”, заяви Тахир. 

Той разказа, че според вътрешната информация от ДПС, Пеевски си е позволявал да нагрубява Чакъров пред колегите им в парламента и именно това е станало повод Чакъров да споделил на Ахмед Доган за напрежението и това да доведе до конфликта в момента.

“Конфликтът беше заложен още преди три месеца, когато Доган предложи двама съпредседатели. Аз коментирах, че това неминуемо ще доведе до разрив в ДПС, защото там, където няма единоначалие, възниква конфликт и дали това Доган го заложи нарочно или допусна грешка, няма как да знам”, заяви бившият зам.-председател на Движението. 

Според Гюнер Тахир постепенно Делян Пеевски започва да овладява структурите на ДПС и “явно през 2024 г. те се поддават на изкушения като власт и пари”. По думите му от южна България само Бургас и Смолян са подкрепили Ахмед Доган, докато Пеевски е успял да привлече “бастионът на ДПС” Кърджали. 

Оттук нататък, според Тахир, ако двамата не седнат и не се разберат, много хора очакват, че Дoган ще събере Централния съвет и ще изключи Пеевски, както е направил с Лютви Местан. В случая обаче ситуацията няма да се развие, както с Местан и Мустафа Карадайъ:

“Тук битката ще бъде жестока, защото като гледам броя на гласувалите, и състава на Централния съвет, който е от 185 души, очаквам и там съотношението да бъде 2 към 1 в полза на Делян Пеевски, който може да има между 110 и 120 човека, затова не мисля че Доган ще бърза да свика Централен съвет”. 

Според Гюнер Тахир хората, които са помогнали на Доган да учреди партията си и през последните години лансират неговия наследник Пеевски, вече официално искат да си вземат партията.

Тахир акцентира върху огромното влияние, което Пеевски има върху съдебната власт

“Битката ще бъде жестока и кой ще оцелее и кой кого ще изключи са въпросителни. Да не забравяме, че Пеевски е си.ен по отношение на регистрацията на тази партия и по отношение на контрола си в съдебната система”, каза Тахир. 

Във връзка със зависимостите на Пеевски, Тахир коментира, че това е големият проблем на ДПС: “Има някаква неписана и неофициализирана забрана всеки да си каже мнението”. 

Гледайте и чуйте целия разговор в прикачените файлове.