Общото събрание на ПГ на „БСП за България“ единодушно изключи Явор Божанков от групата, съобщи БГНЕС. Парламентарната група на „БСП за България“ призова Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата.

Причина за това решение стана изказване и гласуване на Божанков за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, въпреки решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува „против“.

БСП изключи Явор Божанков

Това предизвика редица коментари в социалните мрежи, като мнозинството от тях за в подкрепа на Божанков. 

Ето някои от коментарите: 

"Днес едно момче от БСП така изрита топките на партийния си лидер (не е грешка), че те още дрънчат – като кухо ехо в плитки чанове.

Момчето беше изхвърлено от парламентарната си група заради изказване на лично мнение (в коментар долу).

Днес едно момче от БСП е мъжът, който заслужава аплодисментите ми.

БСП отстрани Явор Божанков от правната комисия

Явор Божанков, браво!", написа Радослав Бимбалов.

 

"Добре дошъл при добрите"

, написаха от станицата "Мишел от съпротивата".

"За председател на БСП предлагам Явор Руменов Божанков" - Теодор Михайлов.

Журналистът Александър Детев написа:

"Дали щяха да изключат Явор Божанков, ако не беше подкрепил вдигането на минималната работна заплата? Или коледните добавки към пенсиите? Надали. Дори за хартиената бюлетина, в която са се вкопчили като удавник за сламка, не го изключиха. Да, изкараха го от правна комисия и го пратиха на екскурзия, но не пропуснаха да подчертаят как БСП била демократична партия и всеки имал право на мнение. Е, не по всички въпроси. Когато стане въпрос за Путин, право на мнение няма. За БСП той е най-върховната ценност. И независимо колко хиляди невинни хора избие, колко милиони обрече на студ и мрак и колко милиарди - на глад, Путин не се пипа. А за да не губят облика си на путинофилска партия, Корнелия и компания са готови на всичко.

"Русия няма да спечели тази война", каза Явор Божанков от трибуната днес. И това е сигурно. Сигурно е и още нещо - Корнелия Нинова ще погребе този циничен анахронизъм, наречен БСП."

Правната комисия прие връщането на хартиената бюлетина

Не липсваха и позиции, обвиняващи Божанков в наиционално предателство и обслужване на чужди интереси.

"Откакто отиде в САЩ на инструктаж за един месец се върна още по-нахален и неуправляем. Напълно забрави, че нямаше да види парламент, ако не беше Корнелия Нинова. Най-неприятни са неблагодарниците, които драпат по кариерната стълба, и неминуемо газят по главите на довчерашните си благодетели, защото им се налага да обслужват новите си господари. САЩ пак заложиха на смешен човек, който може да са маршрутирали, но когато изначално не са изчислили глупостта му, стават свидетели на публичното му светкавично самоубийство", написа Калина Андролова.

Депутатите приеха предоставянето на военна помощ на Украйна

____________________________________________________

"Явор Божанков днес погреба БСП. Въпреки, че този бизнес младеж, депутат от БСП не е член на тази партия и явно е от паричната квота на партията, днес направо заби нож в гърба на парламентарната си група.

Явно лицемерието в тази формация трудно се прикрива. Номерът с русофилите от БСП вече не може да омотава избирателите. Божанков показва истинското лице на формацията", пише Георги Зафиров.

Скандал в НС: Депутати от БСП излъчват закритото заседание в интернет (видео)

Журналистът Миролюба Бенатова също коментира изключването на Божанов от групата:

"Питах вчера Явор Божанков, дали би напуснал групата на БСП, след като не е съгласен с промените в изборния кодекс, които бсп предложи, а герб и дпс подкрепиха. Каза, че не седи на дневен ред такова решение. Но пък сега разбирам, че бсп го е изхвърлила от редиците на парламентарната група, заради изказването му за Украйна.

Чудя се дали е изненадан или това е търсен ефект."

____________________________________________________

На закрито заседание НС ще обсъжда военната помощ за Украйна

"Речта на Явор Божанков, заради която го изгониха от Българска Социалистическа Партия.

Реч, която на чугунените копейки, неразбиращи справедливостта и незачитащи българския интерес, дълго ще им кънти в главите.

И исторически момент за Столетницата, която целеустремено работи за своето изчезване. А България има нужда от силна лява партия.

Ако има нещо, с което да не съм съгласен, то е финалът. Аз не виждам как Украйна ще спечели тази война. Но много, много силно се надявам да го направи.

И ако можем и с малко да помогнем, длъжни сме да го направим", категоричен бе Александър Македонски. 

Папа Франциск се разплака, споменавайки Украйна на публична молитва (видео)

"БСП с пореден автогол. Явно така се процедира със стойностните млади хора, със собствено мнение.

После да не се чудим защо младите хора с потенциал не искат да влизат в политиката.

След това решение със сигурност ще има негативи и последствия, но те няма да са за Явор!", написа Даниел Божанков.

Ето каква позиция изрази журналистът Велизар Енчев: 

"Към този час подкрепящият военната помощ за Украйна Явор Божанков още е член на ПГ на БСП.

Но има богат избор за ново членство - ДБ, ГЕРБ, ДПС, ПП...

Май най му е близка сектата ДБ.

Старата любов ръжда не хваща.

Апропо, ако е последователен във възгледите си, да последва примера на жълтопаветника Глиги, станал доброволец в украинската армия. АЗОВ ще му отива.

Все пак съм впечатлен - толкова кратък курс в Метрополията отвъд океана и толкова бърз резултат в балканския протекторат."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм