Народното събрание одобри предоставянето на военна и военнотехническа помощ на Украйна. Според решението България ще предостави на Украйна въоръжение, техника, боеприпаси и платформи, предназначени за произвеждане на смъртоносна сила.

Български военни ще могат да се включат в Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна, а до 60 лица от украинските въоръжените сили за всяка календарна година, ще могат да участват в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България.

Приключиха срещите с проф. Габровски. Кои партии го подкрепиха? (обзор)

Предоставянето на военна помощ получи подкрепата на всички политически сили с изключение на "Възраждане" и БСП. 

Предстои народните представители да гласуват законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

„Да си изтеглим проститутките от Нидерландия, да ги видим какви са тарикати“ и още от Фейсбук

В началото на дебатите заседанието беше закрито, но по-късно отново стана публично, а по време на закритата част народни представители от "БСП за България" излъчваха на живо в социалните мрежи случващото се в пленарната зала.

Министърът на отбраната да разсекрети списъка на оръжията, които предоставяме на Украйна - за това призова на брифинг в Народното събрание председателят на левицата Корнелия Нинова.

Скандал в НС: Депутати от БСП излъчват закритото заседание в интернет (видео)

В началото на ноември Народното събрание възложи на Министерския съвет в срок до един месец да внесе проект на решение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна, "като принос към общите усилия на международната общност за подпомагане жертвите на агресията, съобразно българските възможности, гарантирайки сигурността и защитата на населението". Решението беше подкрепено от 175 депутати , "против" бяха 49, един се въздържа.

Въоръжението, което ще бъде предоставено на Украйна, е в съответствие с моя консервативен подход, заяви вчера служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти. Вчера на съвместно закрито заседание парламентарните комисии по отбрана и по външна политика подкрепиха проект на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. 

Костадинов: Започваме референдум за влизането ни в Еврозоната

Решението с вносител Министерски съвет предвижда Народното събрание да разреши пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна, годишно, за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България във връзка с провеждане на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.

Предвижда се още участието на до 50 български военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България.

„Галъп“: Шенген – по-скоро важен за българите. Машините – по-скоро предпочитани

Участието на до 5 български военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и/или Многонационалното командване за специализирана подготовка в Германия, гласи още проекторешението. Подкрепата за Украйна се предлага да бъде реализирана по два начина.

Първият е чрез сключване на споразумение на двустранна основа с украинската страна за предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Вторият механизъм за подпомагане на Украйна е чрез принос към Мисията на Европейски съюз за подпомагане на Украйна (EUMAM UA).

Приключиха срещите с проф. Габровски. Кои партии го подкрепиха? (обзор)

Целта на мисията е да допринесе за увеличаването на военните способности на украинските въоръжени сили за ефективно провеждане на операции с цел предоставяне на възможност на Украйна да защитава териториалната си цялост в рамките на международно признатите си граници, както и да упражнява ефективно суверенитета си и да защити цивилното население, се посочва в мотивите на вносителя - Министерския съвет. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм