Скандал се разрази в залата на Народното събрание. Депутати от ПГ на БСП излъчваха през телефоните си на живо в социалните мрежи закритото заседание на Народното събрание, на което трябваше да се обсъди изпращането на военна помощ за Украйна.

"Няма да стане работата, не разбрахте ли", провикна се Бойко Клечков от БСП.

На закрито заседание НС ще обсъжда военната помощ за Украйна

Председателстващият Росен Желязков неколкократно предупреди депутатите да не разгласяват класифицирана информация през телефоните си, но те контрираха, че просто си държат телефоните в ръка.

От левицата възразиха срещу начина, по който точките са влезли в дневния ред и се обявиха против решението страната ни да подпомага военно Украйна. Социалистите настояха за свикване на председателски съвет, на който двете точки за военната помощ да бъдат изтеглени.

Борисов: Сформира се коалиция „Лукойл”

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи вкарването на точката за военната помощ за Украйна като безпрецедентно и скандално. На брифинг в парламента тя отново заговори за коалиция на войната в лицето на ГЕРБ, „Демократична България“, „Продължаваме промяната“, „Български възход“ и ДПС.

В крайна сметка се реши заседанието да е открито и да стартира след кратка почивка. Документите с гриф поверително обаче няма да бъдат разкривани.

След това народните представители започнаха да разглеждат проекта на решение за оказване на военна и военно техническа на Украйна, внесен от Министерски съвет, както и законопроекта за ратифициране на споразумението между МО на Република България и МО на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси в открито заседание. Още в самото начало обаче на депутатите беше дадена почивка.

Проф. Габровски към ДПС: Ако има нови избори, ще изгубим парите по ПВУ

Петър Петров от "Възраждане" посочи, че болшинството от депутати искат да се подготвят по-добре за дебата, който предстои. Той отбеляза, че липсва служебният военен министър Димитър Стоянов, както и президентът Румен Радев.

Петров поиска да се даде почивка от името на парламентарна група. Неговото желание беше удовлетворено и депутатите излязоха в 20-минутна почивка.

Какво оръжие ще предостави България на Украйна?

Според решението за оказване на военна помощ България ще предостави на Украйна въоръжение, техника, боеприпаси и платформи, предназначени за произвеждане на смъртоносна сила.

Ако депутатите одобрят решението, български военни ще могат да се включат в Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна, а до 60 лица от украинските въоръжените сили за всяка календарна година, ще могат да участват в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм