На закрито заседание Народното събрание ще обсъди проект за решение за оказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна. Точката влезе в дневния ред на парламента по предложение на председателстващия заседанието Росен Желязков от ГЕРБ.

Против гласуваха от „Възраждане“ и „БСП“. От левицата коментираха, че промяната на дневния ред не е съгласувана с партиите на председателски съвет и има много по-спешни въпроси, които да бъдат разгледани по време на заседанието.

Гълъб Донев ще бъде изслушан в парламента

Депутатите от БСП призоваха точката за оказване на военна помощ на Украйна да бъде премахната, а на нейно място да се проведе предварително планираното изслушване на служебния премиер Гълъб Донев по отношение на отказа България да влезе в Шенген.

Последваха редица процедурни хватки с опит да бъде променен дневният ред.

Какво оръжие ще предостави България на Украйна?

Георги Свиленски от БСП предложи да се даде почивка, да бъде свикан председателски съвет, на който темата да бъде обсъдена. Той поиска 30-минутна почивка от името на парламентарна група.

Борислав Гуцанов от БСП допълни: "Това е абсурд, което го правите, вкарвате точка против правилника, в момент, в който на страната ни е отказано да влезем в Шенген. Това, което правите минава всички граници на разумното", обясни той.

Донев: МС никога не е изразявал позиция за участие във войната

Георги Свиленски от БСП направи процедура и поиска първа точка да бъде Закона за предучилищното и училищното образование, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители. След гласуване предложението му не беше прието със 61 гласа "за", 81 гласа "против" и 59 "въздържали се".

Иван Ченчев от БСП пък предложи първа точка да е Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, внесен от Йордан Иванов и група народни представители. След гласуване предложението му не беше прието с 49 гласа "за", 87 гласа "против" и 66 "въздържали се".

Парламентът реши България да изпраща оръжия на Украйна

Георги Гьоков от БСП пък поиска първа точка да бъде Законопроект за изменение и допълнение на Закона за водите, внесен от Костадин Костадинов и група народни представители. "След като пренебрегнахме безплатните учебници на децата и ред други неща, редно е да включим нещо важно за българските граждани", каза той. След гласуване предложението му не беше прието с 29 гласа "за", 115 гласа "против" и 40 гласа "въздържали се".

Илиян Йончев от БСП също направи процедура и поиска точка първа да бъде Законопроект за ратифициране на Меморандума за разбирателство за стратегическо партньорство между правителството на Република България и правителството на Обединените арабски емирства, внесен от Министерски съвет. След гласуване предложението му не беше прието с 29 гласа "за", 88 гласа "против" и 63 гласа "въздържали се".

АНКЕТА: „За“ или „Против“ военното подпомагане на Украйна

Георги Свиленски от БСП заяви, че коалицията на войната е отхвърлила всички законопроекти, които са важни за българските граждани.

"Интересува ви да вкарате България във война. Габровски трябва да върне мандата още днес.", каза той. Свиленски поиска като първа точка да бъде изслушването на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Предложението му обаче не беше прието.

Иван Иванов от БСП направи предложение като първа точка да бъде изслушването на директора на НЕЛК Кънчо Райчев. Предложението му беше отхвърлено с 28 гласа "за", 91 гласа "против" и 60 гласа "въздържали се".

След многото процедури беше обявена 15-минутна почивка.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм