Днес следобед наблюдавах нова коалиция - „Лукойл”. В Комисията по енергетиката, коалицията „Лукойл” - партията на Промяната, БСП, „Възраждане” и „Български възход”, не подкрепиха да връщаме един лев на българските потребители от обикновената нафта и бензина A95. Четирите проруски партии продължават да искат да изтичат 4 млрд. долара през Газпром и неговите дъщерни фирми за войната в Украйна и тази агресия. Това заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде  БГНЕС.

Защо играта на Борисов е маратон, а не спринт: Трите слоя на ГЕРБ за водене на политика

Надявам се в зала да се преодолеят тези пречки. Благодаря на „ДА, България“ и ДПС. За пореден път евроатлантическите партии се откроиха, от една страна ГЕРБ- СДС, ДА България и ДПС, от друга страна партиите на Лукойл, вече една година милиарди изтичат от България в посока на тези компании, добави Борисов.

Надявам се Петков да види Сабрутев как е гласувал в енергийната комисия и се надявам, че ПП ще подкрепят в пленарна зала.

Защото ние приехме предложение на „ДА, България“ и едно от предложенията на ДПС, изключително важно. Диалогични сме, когато става дума за джоба на българина, коментира Борисов.

ГЕРБ номинира проф. Николай Габровски за министър-председател

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Николай Габровски има всички права да си организира среща с партиите, защото сме обещали през първия мандат да се направи експертно, програмно правителство, заяви Борисов, допълват от БТА.

Габровски получи в понеделник от президента Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Утре се очаква да разговаря с левицата, по думите на председателя й Корнелия Нинова.

Борисов увери, че Габровски е 100 процента упълномощен да направи това, което е необходимо, за да може всичко, за което ГЕРБ-СДС говорят, да се случи. Лидерът на ГЕРБ похвали 48-то Народно събрание за добрата му работа, като подчерта, че толкова добре работещ парламент досега не е имало.

Борисов: Меси, това съм аз!

Ако така разсъждават, по същия начин ще им бъде отговорено на тях, коментира Борисов обясненията на някои политически сили защо няма да подкрепят кабинет на Габровски, аргументирайки се, че зад него стои ГЕРБ. Сложихме човек, който да може да обедини и да договори експерти, иначе се отива на избори, посочи Борисов.

Сто процента по техните правила, с техния министър, с техните машини победихме, това ни дава самочувствие да кажем, че едно експертно правителство има шанс, каза лидерът на ГЕРБ. По думите му е хубав знак, че БСП и "Демократична България" ще се срещнат утре с Николай Габровки, което дава шанс за кабинет със следващ мандат. Самият Борисов нямал информация кои експерти ще влязат в проектокабинета. Действително аз не се меся в случая, целта е да се намерят експерти, които хем имат качества, хем се приемат от другите като експерти, обясни лидерът на ГЕРБ. И даде пример - ако Делян Добрев стане министър, веднага ще се каже, че е партийна кандидатура, независимо че е много добър експерт.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм