Общото събрание на ПГ на „БСП за България“ единодушно изключи Явор Божанков от групата, съобщи БГНЕС. Парламентарната група на „БСП за България“ призова Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата.

След изслушване на Явор Божанков, Общото събрание на Парламентарната група на коалиция „БСП за България“ взе единодушно решение за изключването му от групата.

Депутатите приеха предоставянето на военна помощ на Украйна

Правилникът на парламентарната група предвижда: „Чл. 26 (2) Всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. Може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява. (3)… Парламентарната група може да изключи член на групата при системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение. Решението се приема с мнозинство от две трети от членовете на Парламентарната група.“

Скандал в НС: Депутати от БСП излъчват закритото заседание в интернет (видео)

Причина за това решение стана изказване и гласуване на Божанков за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, въпреки решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува „против“.

Парламентарната група на „БСП за България“ призова Явор Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата.

Какво оръжие ще предостави България на Украйна?

По време на днешните бурни дебати за предоставяне на военна помощ на Украйна, Явор Божанков призова да не се плашат българските граждани с тезата, че пободен акт щял да вкара страната ни във война. Нещо повече той заяви, че Русия е обявила България за неприятелска държава и е нападнала Украйна.

„Не съм съгласен с тезата, че, давайки оръжие на Украйна, ще ни вкара във войната. Това е исторически момент не само за България, но и за Европа. Решението е важно, символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор", каза той.

„Галъп“: Шенген – по-скоро важен за българите. Машините – по-скоро предпочитани

Божанков е категоричен, че е абсолютно убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за него. "Убеден съм в едно и искам да го кажа от тази трибуна и да остане в стенограмите - Русия няма да спечели тази война", подчерта той.

Неговото смело изказване беше приветствано от народните представители от другите парламентарни групи. Христо Гаджев от ГЕРБ поздрави своя колега от БСП Явор Божанков за позицията, която той е заел.

„Да си изтеглим проститутките от Нидерландия, да ги видим какви са тарикати“ и още от Фейсбук

"Малко по-рано днес се каза, тук всички партии са за мир, но тук има партии, които са за руския мир, радвам се, че от БСП има хора, които не са за руския мир, а за мир по принцип. Въпреки всичките глупости, които бяха изказани, включително от вашата парламентарна група, да това решение е продиктувано от военната експертиза и тя е казала какво може и какво не може и съгласувано с украинската страна и е нещо, което им е изключително необходимо, за да защитят цивилното население и да няма цивилни жертви в Украйна.", подчерта той. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм