Димитровград се преклони днес пред паметта на поета- духовна емблема на града, Пеньо Пенев. В нощта на 26 срещу 27 април 1959 години, в една от стаите на градския хотел, той сам избира да прекрати земния си път. 

Семейството на Джагаров дари архива на Пеньо Пенев на Дома-музей в Димитровград


65 години от смъртта на Пеньо Пенев в Димитровград почетоха с традиционното поклонение пред паметника-костници в парка, който носи името му. Слово за творчеството му представи учителят по литература Милена Минчева, която припомни, че единствената му издадена приживе стихосбирка „Добро утро, хора!“ (1956) той посвещава на жителите на Димитровград.


Кратък рецитал по поемата „Дни на проверка“ бе подготвил Атанас Атанасов. Венци и цветя пред паметника-костница поднесоха кметът Иво Димов, общински съветници, заети в общинската администрация и културни институции, много граждани и ученици. 


Запис с автентичния глас на Пеньо Пенев звуча, като финел след поклонението. Тази година то е част от програмата на Поетичните дни „Пеньо Пенев“, чиято кулминация е на рождената му дата- 7 май, когато ще бъде връчена националната награда на тазгодишния лауреат Петър Чухов.

Паметникът-костница в парка е открит през месец май 1969 г.- 10 години след трагичната смърт на Пеньо Пенев, когато тленните му останки са препогребани в основите. В едно т предсмъртните си писма поетът сам пожелава вечният му дом да бъде в местността Габера. Автор на 9-метровия монументален мраморен пилон с вградена в северозападния ъгъл бронзова глава на поета, е Васил Писанов.