Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов очаква президентът Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство следващата седмица. Това каза той пред bTV. „Може би и това беше причината ГЕРБ да поискат проектосъстава на кабинета от ПП-ДБ“, каза той и припомни, че държавният глава няма ограничение по Конституцията.

Ще стигнат ли депутатите до консенсус за състава на евентуално бъдещо правителство?

Виждаме две политически сили, първата (ГЕРБ-СДС) и втората („Продължаваме промяната – Демократична България“), които се противопоставят една на друга, но в същото време тяхното управление е особено нужно на страната, коментира Стоянов. По думите му е време България да има редовно правителство. Според него с това, което демонстрират ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, не дават кой знае каква надежда да съставят общ редовен кабинет.

За разлика от другите колеги, аз не мога да се оплача от бюджета, заяви Стоянов. Разходите за отбрана за 2023 г. са съобразени с референтните разходи по Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на България до 2024 г. – т.е. 1,85 от БВП, добави министърът. 

Борисов: По-подготвен от мен за премиер няма, но се дръпнах, да се дръпнат и Кирил, и Асен

Има достатъчно средства за капиталови разходи и се надявам да не бъдат орязани, защото чухме вече подобни заявки от политически лица, но това ще бламира модернизацията на Българската армия, която така или иначе върви с изключително бавни темпове, обясни Димитър Стоянов.

Ако бъдат отпуснати тези финансови средства и не бъдат орязани капиталовите разходи, има реална възможност през тази година да сключим поне три договора, които са свързани с модернизацията на Българската армия, каза министърът и добави, че става въпрос за придобиване на бойни машини на пехотата, 155 мм гаубици и 3D радари. 

ПП-ДБ ще обявят проектокабинета си във вторник

По думите му модернизацията на армията върви на две скорости. „Първата скорост е за Военновъздушните сили и Военноморските сили – техните проекти вървят с ускорени темпове – за разлика от тях втората скорост остава за Сухопътни войски“, добави той.

Стоянов отново заяви, че служебният кабинет никога не е предлагал страната ни да дари изтребителите МиГ-29. „Всеки говори за чл. 5 на Северноатлантическия договор, за колективната отбрана, но приятно се пропуска чл. 3, където ясно е записано, че нашата държава има ангажимент по поддържане на необходимия отбранителен потенциал“, обясни министърът.

Никола Стоянов: България има техническа възможност да произвежда 155-милиметрови снаряди

Димитър Стоянов припомни, че МО обяви две обществени поръчки за доставка на ремонтирани двигатели за МиГ-29 и за ремонт на двигатели за МиГ-29. По-рано днес от министерството съобщиха за БТА, че срокът на обществена поръчка за доставка на ремонтирани двигатели за МиГ-29  е удължен до 25 май с решение на министъра на отбраната. Предишният срок беше до 24 април. Той посочи, че има очаквания обществените поръчки да бъдат реализирани. Стоянов заяви, че откакто той е министър, не е имало нарушаване на българското въздушно пространство.

Военната помощ от България за Украйна е предоставена, но има точка в решението на Народното събрание, според която при възможност от българската страна и искане от украинската може да бъде предоставено и друго въоръжение. Към момента не виждам възможност какво допълнително може да бъде предоставено на Украйна, каза министърът.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм