1 януари 2025 г. е възможна дата България да стане част от еврозоната. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев след като беше изслушан пред комисията по въпросите на Европейския съюз.

ПП-ДБ ще подкрепят Димитър Радев за втори мандат начело на БНБ

Радев маркира като евентуален проблем паралелното разплащане в лева и евро преди официалното приемане на европейската валутата.

Той уточни, че БНБ и банковият сектор са изпълнили необходимите критерии за присъединяване още през 2020 г. Радев допълни, че не така стоят нещата при останалите институции, които трябва да забързат процеса.

Дянков с критики към бюджет 2023

Номинираният от ГЕРБ-СДС за втори мандат начело на БНБ, Димитър Радев, който ще бъде подкрепен и от ПП-ДБ беше изслушан от депутатите относно готовността на страната да бъде приета в еврозоната.

Радев се обяви срещу идеята на финансовия министър Асен Василев за паралелно разплащане в лева и евро преди официалното въвеждане на европейската валута.

Той поясни, че по план само месец след приемането на еврото ще може да се плаща с двете валути: Цените в магазините ще се обявяват в двете валути -6 месеца преди и една година след приемането на еврото.

Референдумът на ”Възраждане”: При какви условия ще бъде прието решението

От „Възраждане” отправиха критика, че БНБ бърза с въвеждането на еврото преди да е проведен инициираният от тях референдум. 

Димитър Радев настоя ползите от еврото да бъдат по-активно разяснявани пред обществото, като отговори: По думите му няма нищо по-логично да продължаваме в тази посока, тъй като България е на 95-ия метър от 100-метровата пътека и не е време за размисъл.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм