Миналата седмица на Западните Балкани мина под знака на най-сериозната ескалация на напрежението между албанските власти и сръбското малцинство. Това се случи след въоръжена атака на група просръбски паравоенни в сръбското село Банска, завършила с убит косовски полицай. Загинали са и няколко от нападателите, като до този момент косовските власти не са обявили имената им. 

Дете държи флага на Косово. Getty Images

Стана ясно обаче името на “мозъка” зад операцията. То е на санкционирания по американския антикорупционен закон Магнитски и зам.-председател на на водещата партия на сърбите в Косово, "Сръбска листа", Милан Радойчич. Той призна отговорността си за кървавия сблъсък, но това се случва на фона на продължаващо напрежение, струпване на сръбски войски на границата с Косово и увеличаване на мироопазващите сили на НАТО в Косово. 

Какво развитие може да се очаква, как се стигна дотук, и какво означава това за крехкия мир в региона? Разговор в “Кой говори” по Дарик със старшия сътрудник към Атлантическия съвет (САЩ) и преподавател в Оксфорд Димитър Бечев.

Той поясни, че е бил обявен ден на труар, който обаче по никакъв начин не се е усещал. 

“Радойчич е свързан до голяма степен в президента на Сърбия Александър Вучич. Последните години Вучич има контрол над местните организации и активиистки партии в Северно Косово. Преди не беше така. Радойчич се е еманципирал от Белград”, отбеляза Бечев.

По думите му отношенията между Белград и тези местни феодали и кланове са сложни. “Вучич може да изгуби контрол над тях, което е опасно. Това, което видяхме, не е в изгода на Белград. За Запада Вучич изглеждаше като конструктивен играч”, подчерта преподавателят. 

За него главният играч в Косово все пак си остава Сърбия. “Радойчич излезе публично и си призна, че е негова самоиницитива. Сигурно от столицата са му казали, че трябва да си понесе отговорността”, допуска Бечев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм