Президентът на Косово Вьоса Османи обвини президентът на Сърбия Александър Вучич, че се опитва да откъсне част от територията на Косово по модела "Крим".

GETTY IMAGES

В интервю за агенция Ройтерс Османи се обърна задочно към Вучич да спре да се меси в Косово, защото държавата ще брани свободата и независимостта си на всяка цена. Тя е категорична, че Вучич стои зад въоръжената група, според Прищина от 30 души, която убива от засада косовски полицаи и повече от 12 часа води престрелки с органите на реда, барикадирана в село Банска и в едноименния православен манастир в Северно Косово.

В отделно интервю за Ройтерс и Александър Вучич отхвърли обвиненията на Османи, пише БНР.

"Какво би спечелила Сърбия от това", пита той и декларира, че Белград не иска война.

Пред агенцията сръбският президент за пореден път осъжда убийството на косовския полицай, етнически албанец. И допълва, че Белград ще проведе собствено разследване на участниците във въоръжения сблъсък, както и произхода на огнестрелните оръжия, които косовската полиция твърди, че открила в Банска.

Вучич обвини полицаите, че са екзекутирали един от тримата нападатели, защото бил застрелян в главата от разстояние 1 метър, след като се е предал. Косовската полиция отхвърля това обвинение.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм