Започва всеобща атака срещу сърбите. Сърбия е притисната до стената. Това заяви сръбският президент Александър Вучич на днешна пресконференция, цитиран от "Данас".

Според него, откакто Курти е поел властта, са арестувани още двадесет сърби, част от чиито имена той спомена.

Вучич: Нито един патрон не сме продали на Украйна, продаваме на други

„Тази акция беше внимателно подготвена. Първо, беше извършена пълна криминализация на сръбския народ с помощта на чужди и местни медии, подкрепяни от чужди служби“, каза той.

По думите му тече и втора част от акцията, с която се опитват да сплашат населението на север.

Той изброи нейните аспекти, които са, както каза, „опитите да предотвратят изграждането на барикади, вноса на стоки от Сърбия, да внесат пълен страх във всеки сръбски дом и да осуетят присъствието на бедните сърби които искат да угодят на всяка цена на окупатора“.

Многохилядни протести в Сърбия искат оставката на Вучич

Вучич показа и карта на улиците, където са разположени силите за сигурност на Прищина.

Той спомена серия от предполагаеми атаки срещу службите за спешна помощ в северната част на Косово с цел „да се застраши сръбският народ“, извършени от косовското правителство.

„Искам да кажа на международната общност, че сме чакали формирането на ОСО и няма някакъв сериозен процес в тази посока. Чакахме и освобождаването на невинни хора, но нищо още не се е случило. В съответствие с всичко това ние сме готови да продължим разговорите. Ясно е, че Сърбия е притисната до стената“, каза той.

Сръбско жури дисквалифицира македонец в музикално риалити заради пеене на български

Затова, каза президентът, следващата седмица той ще поиска спешен разговор с шефа на НАТО Йенс Столтенберг, за да опише ситуацията и да каже какво е възможно и какво не, а веднага след това Сърбия ще поиска за първи път свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, като се има предвид, че животът на сърбите е застрашен.

Следващата седмица ще се подпише и забрана за износ на оръжия, машини и боеприпаси от Сърбия, каза още президентът, цитиран от сръбския "Телеграф".

Ескалация в Косово: Ранени войници, арести, палки и батални сцени (видео и снимки)

По думите му националният интерес на Сърбия е да се защити от евентуална агресия.

"И трябва да бъде направено всичко необходимо, за да бъдем подготвени в случай на агресия срещу Република Сърбия. Извършват се всички логистични подготовки", каза Вучич.

Той отбеляза, че по отношение на забраната за износ на боеприпаси и оръжия ще се проверява състоянието на договорите.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм