Среща на върха за мир в Украйна има за цел да обсъди основните принципи за прекратяване на войната. В събитието участват над 90 държави и световни институции. Това е най-голямата среща за Украйна след пълномащабната инвазия. Русия обаче не беше поканена, а Китай - ключов съюзник на Кремъл - не участва, така че очакванията за значителен напредък на този етап са малки.

В петък руският президент Владимир Путин обеща незабавно да разпореди прекратяване на огъня в Украйна и да започне преговори, ако Киев започне да изтегля войските си от четирите региона, анексирани от Москва през 2022 г., и се откаже от плановете си да се присъедини към НАТО. 

Лидерите на Италия и Германия категорично отхвърлиха условията за прекратяване на огъня, поставени от Владимир Путин за спиране на войната в Украйна, докато десетки държави се събраха на среща на върха в Швейцария, за да обсъдят прекратяването на конфликта, предаде Би Би Си.

Министър-председателят на Италия Джорджия Мелони нарече плана на руския президент "пропаганда", която на практика предполага, че Украйна "трябва да се изтегли от Украйна".

Тя допълни още, че не приема за особено ефективно като предложение за преговори да се каже на Украйна, че трябва да се изтегли от Украйна.

Британският министър-председател Риши Сунак обвини руския президент, че "върти фалшив разказ за готовността си да преговаря". Той добави, че страните, които помагат на Русия с доставки на оръжие, "са от грешната страна на историята".

Германският канцлер Олаф Шолц го отхвърли като "диктаторски мир".

Андрий Ермак, началник на щаба на украинския президент Володимир Зеленски, заяви пред Би Би Си по време на срещата на върха в Швейцария, че няма да има "никакъв компромис с независимостта, суверенитета или териториалната цялост".  

Украйна вече оценява срещата в уединеното място в Бюргенсток като успешна, посочвайки нейния глобален обхват и броя на представените държави. Зеленски заяви, че Украйна иска да "даде шанс на дипломацията" и да покаже, че "съвместните усилия" могат да спрат войните.

"Вярвам, че тук, на срещата на върха, ще станем свидетели на създаването на история. Дано справедливият мир бъде установен възможно най-скоро", каза той.

Владимир Путин вече изключи възможността за какъвто и да е мирен процес при условията на Украйна. Четирите украински региона, от които той иска Украйна да се оттегли, са само частично окупирани от Русия, която твърди, че ги е анексирала през 2022 г., припомня Би Би Си. Проведеният тогава процес на гласуване беше осъден в Украйна и на Запад като фалшив. Условията на Путин за прекратяване на огъня бяха заклеймени от Украйна като "обидни за здравия разум".