Руският президент Владимир Путин обеща незабавно да разпореди прекратяване на огъня в Украйна и да започне преговори, ако Киев започне да изтегля войските си от четирите региона, анексирани от Москва през 2022 г., и се откаже от плановете си да се присъедини към НАТО, предаде Assosiated Press.

"Ще го направим незабавно", заяви Путин в речта си в руското външно министерство в Москва.

Путин акцентира, че предложението му е насочено към "окончателно разрешаване" на конфликта в Украйна, а не към "замразяването му", и подчерта, че Кремъл е "готов да започне преговори незабавно".

Други искания за мир, които руският лидер изброи са неядрен статут на Украйна, ограничения на военната ѝ сила и защита на интересите на рускоезичното население в страната. Всички те трябва да станат част от "фундаментални международни споразумения", а всички западни санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени, заяви Путин.

"Призоваваме да обърнем тази трагична страница от историята и да започнем да възстановяваме, стъпка по стъпка, да възстановяваме единството между Русия и Украйна и в Европа като цяло", каза той.

Изказването на Путин представляваше рядък случай, в който той ясно изложи условията си за прекратяване на войната в Украйна, но не включваше нови искания. Кремъл и преди е заявявал, че Киев трябва да признае териториалните си придобивки и да се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО.

Русия не контролира напълно нито един от четирите региона, които незаконно анексира през 2022 г., но в петък Путин настоя, че Киев трябва да се изтегли изцяло от тях и по същество да ги предаде на Москва в административните им граници.

Изказването на руския президент дойде в момент, когато лидерите на Групата на седемте водещи индустриални държави се срещнаха в Италия, и когато Швейцария се подготвяше да приеме десетки световни лидери - но не и от Москва - този уикенд, за да се опитат да набележат първите стъпки към мир в Украйна.

Тази седмица САЩ и Украйна подписаха и 10-годишно споразумение за сигурност, което обявиха за крайъгълен камък в отношенията.


Путин допълни, че ако Киев и западните столици, отхвърлят предложението му, "това е тяхна работа, тяхна политическа и морална отговорност за продължаването на кръвопролитията".