Депутатите решиха да се създаде Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие към Министерски съвет. Промените са част от Закона за защита от домашно насилие.

С приетите текстове се създава и Национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие.

Ния Петрова за “Не бъди 1 от 3“: Кампания за превенция на насилието

Националният регистър ще съдържа случаите, данни за пострадалите лица и извършителите, както и какъв е вида на извършеното насилие - сексуално, физическо, психическо, икономическо или др. Ще съдържа и информация за това колко дълго е продължил тормозът, какви са щетите над жертвата, както и какви са предприетите мерки.

Народните представители създадоха и Национална информационна система за педофилите.

Депутатите обсъждат на второ четене промени в Закона за защита от домашното насилие

Националният съвет ще определя приоритетите в политиките в областта на превенцията и защитата от домашното насилие; ще осъществява координация, мониторинг и оценка на изпълнението на политиките и мерките в тази област. Председател на съвета ще е вицепремиер, определен от Министерския съвет, а заместник-председател  министърът на правосъдието.

Националният съвет ще поддържа и Национална информационна система за превенция и защита от домашното насилие, в която ще се съхраняват данни за случаите на домашно насилие, осъществени както на територията на страната, така по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа.

“Не знаех, че не е нормално да се омъжиш на 6 години”. Очаква се присъда по дело в Турция за детски брак

Депутатите решиха още от държавния бюджет да се заделят средства за поддържане на национална телефонна линия за помощ на деца, станали жертва на домашно насилие, социално и правно консултиране на жертвите.

Според приетите текстове на извършителите на домашно насилие няма да се дават и разрешения, за да притежават оръжия.

Народните представители създадоха и Национална информационна система за педофилите и Национален регистър за случаите на педофилия. Регистърът ще съдържа данни за случаите на сексуално посегателство над деца, по които има постановени присъди, данни за извършителите и вида престъпление.

Истанбулска конвенция: 10 неща, които трябва да знаем, и какво пише в договора

Според приетите текстове порталът ще се поддържа от МВР,както и институциите, на които е необходима конкретната информация.

Депутатите решиха още, че работодателите, извършващи дейност с непълнолетни и малолетни, ще са задължени да изискват справка от Националния регистър на случаите на педофилия и ще имат право да не наемат работник на трудов или граждански договор.

Парламентът не успя да обсъди всички промени в Закона за защита от домашното насилие, останалите текстове ще бъдат разгледани на следващо заседание.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм