Депутатите прекратиха правомощията на Вежди Рашидов като депутат от ГЕРБ-СДС. В пленарната зала нямаше разисквания по темата.

Гласуваха 134 депутати - „за“ прекратяването на правомощията му бяха 103-ма, „против“ – трима, с „въздържал се” гласуваха 28.

До оставката на Рашидов се стигна в резултат на негови думи към жените, жертви на насилие, изречени в почивката на извънредното заседание на Народното събрание в понеделник - 7 август, на което се обсъждаха промени в Закона за защита от домашното насилие и в Наказателния кодекс. Повод депутатите да прекъснат ваканцията си беше случаят с 18-годишното момиче от Стара Загора.

В същия ден, след като изказването на Вежди Рашидов стана публично известно, от ПГ на ГЕРБ-СДС поискаха той да се оттегли от председателското място в медийната комисия и от Изпълнителната комисия на партията, а скулпторът се извини за думите си. Два дни по-късно Рашидов подаде оставка и като депутат.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм