Единственият смисъл този кабинет да работи е, ако България се движи в правилната посока. Това заяви премиерът Николай Денков преди началото на заседанието на Министерския съвет. Той посочи, че Коледа 2023 ще е по-добра от тази през 2022 година. По думите му цените на стоките са по-добри от миналата година, а доходите изпреварват годишната инфлация. Премиерът подчерта, че кабинетът му е започнал реформата в правосъдието не на думи, а със съществени крачки. 

"Точно преди половин година поехме управлението с ясното съзнание, че отговаряме на обществените очаквания за стабилно правителство, което ще се грижи за хората и за бизнеса. Знаехме, че освен срещу часовника, ще се изправим срещу заварени проблеми, изборен популизъм, яростни политически атаки и дезинформация. всеки ден. Бяхме наясно, че задачите са трудни, а подкрепата несигурна. Въпреки това показахме, че сме екип, който може да се отърси от политическото честолюбие, да се издигне над злободневните атаки и да се съсредоточи върху реалните проблеми", подчерта министър-председателят.

Денков посочи, че първата задача на кабинета била борбата с инфлацията. „Основната ни цел не беше просто да спрем изтъняването на  портфейла на българина, но и да подкрепи покупателните му способности. Сега инфлацията е най-ниската от две години насам. Въведохме и мерки, гарантиращи най-ниски цени на продуктите от  първа необходимост”, категоричен е премиерът.

По думите му доходите изпреварват годишната инфлация. "Заложили сме ново 11-процентно повишение на доходите в новия бюджет за 2024 година, което е в пъти над очакваната инфлация", припомни премиерът. 

Той припомни, че кабинетът му е "започнал реформата в правосъдието не на думи, а със съществени крачки". "Само преди половин година контролът върху главния прокурор и Антикорупционния закон изглеждаха като политическа утопия. А вече са факт. И въпреки, че тези усилия са важни най-вече за справедливостта в България, те се оценяват и от нашите партньори. Европа премахна специалния мониторинг и признава, че имаме всички аргументи да бъдем приети  в Шенген. Сигурни сме, че Нидерландия и Австрия също го разбират", заяви Денков. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм