“Кампанията започна в часа, в който стана ясно, че няма да има коалиция и ротация. Оттогава и двете големи коалиции са в предизборен режим. Проблематичното е че отново се залага на един и същи инструмент, който беше използван през последните години, а то е поляризация и радикализация на ядрата на партиите”. Това каза в ефира на Дарик и предаването “Кой Говори” изборният експерт и политически анализатор Даниел Стефанов.

По думите на Стефанов тази тенденция отблъсква всички хора, които са извън партийните ядра. В тази връзка експертът прогнозира и по-ниска избирателна активност на предстоящия вот. “Никой, който не е толкова навътре с политиката, не следи толкова последователно и няма как да бъде привлечен към политически изборния процес, ако гледа какво се случва”.

Политическият анализатор обърна внимание на все по-голямата вероятност след изборите отново да стигнем до коалиционно управление с участието на повече от две партии.

“Когато радикализираш избирателите си по този начин, след това вземането на тоя завой и да започне да говориш за коалиция много трудно и то става много лошо за всички тези, които ти преди това си радикализирал само и само да дойдат да гласуват за тебе. И остава чувство на лъжа, измяна, измама и така нататък и това носи доста тежки последствия за доверието в политиката като цяло”.

Според Стефанов въпросът, провалил ротацията, е влизането в коалиция, която не бе заявена от участниците в нея като такава. “Самият механизъм на ротация беше малко нереалистично заложен. Гледаше се на нея като на нещо техническото”, каза експертът.

“Моят опит в различни кампании показва, че залагането на моралната карта в каквато и да е среда, е доста рисково”, каза Стефанов по повод последните скандали, в които бяха намесени имената на депутати от “Продължаваме промяната”.

По думите му, простото отрицание на нещо, не помага в момента, в който ти трябва да управляваш. 

“Отрицанието върши много добра работа за бързо активизиране на избиратели ядра…Както бяхме говорили по време на Арабската революция, революцията може да сваля правителства, управления, въобще революционното мислене, но тя не може да управлява.

Това е проблем на партията “Продължаваме промяната”, че те не можаха направят тоя преход от леко революционна организация, към организация, която трябва да създаде вече по-позитивни модели за търсене на подкрепа. Особено, когато се събереш в коалицията с този, върху който си изградил идентичността си, тогава вече идентично се разпада”, каза още анализаторът. 

Цялото интервю, слушайте в прикачения звуков файл.