МВР провежда акция в офиси на фирмата на депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев. Проверките са във връзка с европейска заповед за разследване, пратена от Белгия до българските служби.

Разследващите са влезли в офиса на счетоводна фирма, собственост на Ананиев, на столичната ул. “Парчевич”. Компанията e извършвала консултантски услуги за чуждестранни фирми. 

“Компетентните органи на Кралство Белгия са възложили тези действия на българските компетентни органи, във връзка с разследване на организирана престъпна група за контрабанда, наркотици и пране на пари”, каза за Дарик говорителят на Софийската градска прокуратура Христо Кръстев.

“Не съм притеснен. Всъщност от вас разбрах, че има хора в офиса”. Това каза Настимир Ананиев в кулоарите на парламента по повод спецакцията. Той подчерта, че няма нищо нередно в това да се обслужват чуждестранни фирми и посочи, че самата белгийска компания е обект на разследване, а не неговата фирма.

"Чух се с мениджъра, той каза, че се прави проверка на белгийска фирма, която в един момент сме обслужвали", каза Ананиев.

Депутатът добави, че не е викан или разпитван, нито е получил някакви сигнали да е разследван.

"Според мен не може журналистите да разберат преди хората, които се занимават с дейността. За мен това е политическа бухалка, която в момента се опитват по някакъв начин да се върти. Не виждам абсолютно нищо нередно да се обслужват чуждестранни фирми", каза още Ананиев.

Шеги и закачки в парламента

Темата около спецакцията в офисите на фирмата на депутата от ПП-ДБ предизвика саркастични коментари и в пленарната зала. От опозицията използваха второто четене на промените в Закона за Европейската заповед за разследване, за да коментират случващото се от трибуната на парламента. 

Тошко Йорданов от “Има такъв народ” изтъкна, че сигналът за Настимир Ананиева е подаден от белгийски служби, а не е от “нереформираните български полиция и прокуратура”.

“От белгийските служби, защото явно имало данъчни измами през партньорите, с които той работил, които се занимавали, забележете, с транспорт и логистика. Това обяснява защо Настимир драпа всеки път да е в комисията по транспорт, видимо, за да може да си развива незаконния бизнес, но белгийците са го хванали”.

Михал Камбарев от ПП-ДБ обвини “Има такъв народ”, че разпространяват информация от жълти медии и призова да не се допускат подобни изказвания от парламента трибуна.

“Първо едни жълти медии се стремят да омаскарят някой, след това прокуратурата повдига темата и аз тук виждам това нещо - в едни медии пишело еди какво си. Ние тука не сме нито разследващ орган нито можем да осъдим по някакъв начин”

В отговор Гроздан Караджов от ИТН коментира:

“Аз съм сигурен че българската мафия е достигнала до Белгия и вече е завладяла тяхната прокуратура и тя изпраща такива сигнали злонамерени срещу политическите представители на вашата парламентарна група, не за друго, а защото идват избори. Аз съм сигурен, че белгийската прокуратура си няма абсолютно никаква друга работа, освен да се занимава с вашето представяне на изборите.

От ГЕРБ-СДС също се включиха в темата с предложение от Любен Дилов:

“Трябва да поканим залата да изразим категорично отношение, а именно - една нарочна декларация, с която да констатираме, че и белгийската прокуратура не е реформирана и също като един Васил Иванов Кунчев да заявим, че след като реформираме нашата прокуратура, ще реформираме и прокуратурите на други поробени народи”.