Правителството има шанс да оцелее, но трудно може да се прогнозира развоят на събитията, а дори и да оцелее, ще срещне големи трудности да управлява без ясно мнозинство в парламента.

Това мнение изразиха в "Кой говори?" по Дарик директорът на социологическа агенция “Маркет линкс” Добромир Живков и преподавателят по културология в Софийския университет Ивайло Дичев.

И да оцелее кабинетът, само ще се отложи кончината му

"Така или иначе сме във фактическа политическа криза, която по-скоро изглежда, че няма да се успокоии, дори и вотът да не успее", заяви Добромир Живков.

По думите му времевият хоризонт и ресурсите на това правителство и коалиция са ограничени.

Той посочи, че е било голяма грешка присъствието в коалицията на един толкова силно антисистемен елемент, какъвто е "Има такъв народ".

Според него от гледна точка на политики, кадрови решения, публична политическа комуникация, правителството и коалицията не са успели да се справят достатъчно добре.

Петков пред Дарик: Ако Радев не иска да бъде объркан, да следи хората, които го подкрепиха

Социологът отбеляза, че несъгласията в коалицията са били от доста по-отдавна.

"Те извършиха наистина невъзможното - събраха леви, десни в едно правителство", коментира Ивайло Дичев.

"Сега ретроспективно си мисля, че трябваше да направят едно програмно правителство без политическа подкрепа, което да свърши някакви неща, които ясно да са казани", отбеляза културологът.

Според Дичев другата версия ни поставя пред избора между морал до дупка или компромис, което означава мост към една от опозиционните партии.

Депутат от ДПС осъмна с обиди върху вратата си

“Аз тогава си мислех, че е по-лесно да влязат в някаква уговорка за подкрепа с ДПС, защото идеологически са близки като либерални партии.Разбирам от изказване на самия Петков, че той се е опитал да накара либералният интернационал да замразят членството на ДПС, което наистина малко нахално ми се вижда”, каза Дичев.

Добромир Живков е скептичен, че е възможно да се сформира друго правителство в настоящия парламент.

“Разпределението на силите понастоящем ни води по-скоро в посока нови избори през есента”, смята социологът.

Защо точно Никола Минчев?

По думите му ако се стигне до гласуване на програмно правителство отстрана на опозиционните понастоящем политически сили в НС това ще бъде съпътствано от доста сериозни протести, особено в големите градове.

Ивайло Дичев не изключва варианта за програмно правителство на сегашните управляващи без Кирил Петков, с някакви експерти и негласна подкрепа на ГЕРБ.

Той даде за пример като неотложни задачи пред България усвояването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост, подготовка за влизането в Еврозоната, справянето с газовата и петролна криза, както въпросът с РСМ.

Проф. Минеков: Жалко за протестите! Връщаме се в миналото със страшна скорост

Добромир Живков посочи, че дневният ред на обществото не се е сменил съществено от 2020 г. когато бяха протестите.

"Три четвърти от българите продължават да настояват за реформа в българската прокуратура и борба с корупцията, но ефективна такава, а не само привидна", добави социологът.

По думите му през тази перспектива всякакъв вид договаряне или коалиране с ГЕРБ и ДПС, които все още остават изолирани, може да доведе до ново ниво на компроментиране, дори и на тези нови партии, които влязоха в парламента.

МВнР: Няма условия за окончателно решение за РСМ до края на Френското председателство

Според Дичев в парламента следва да се води диалог с ГЕРБ и даде за пример въпроса с Република Северна Македония (РСМ).

Той изрази надежда, че партията на Борисов ще подкрепи т.нар. френско предложение за преговорната рамка на РСМ.

Мицковски: Българите да коленичат в Скопие и да се извинят за злодеянията си

Културологът определи въпросите свързани с историята и езика на РСМ като “глупости”.

Той изрази мнението, че България и РСМ ще започнат да взаимодействат по начина, по който исторически са го правили, когато конфликтът бъде изнесен навън.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм