Червената линия на БСП относно Украйна е в интерес на България. Време е да обърнем внимание на реалните проблеми на българите. Това се казва в декларация на БСП, прочетена от Кристиан Вигенин.

"Преди 50 дни съвсем близо до нас започна война. Не някакъв малък регионален конфликт, а война между две от най-големите европейски държави, с две от най-големите европейски армии. Войната на Русия в Украйна доведе до безпрецедентен по мащабите си отговор на различни равнища – от финансова подкрепа за Украйна и хуманитарна помощ за бедстващото население, през тежки икономически санкции срещу Русия, до значителна военна помощ – както финансова, така и с преки оръжейни доставки за украинската армия. Това е израз на солидарност със страната, която е обект на военно нападение", пише в декларацията. 

Свиленски: Изпращането на оръжия е червена линия за БСП

"В тази обстановка на България се наложи да взема важни решения – както като част от общите действия на ЕС и НАТО, съюзите в които членува, така и индивидуални действия, свързани с нашите възможности и с очакванията на българското общество", съобщават от БСП. 

"В условията на реални заплахи за сигурността – не толкова военни, колкото свързани с риска за енергийните доставки, затруднения за редица сектори на икономиката, възможна продоволствена криза, засилен поток от бежанци и други, българското правителство предприема необходимите действия, за да запази както вътрешната стабилност, така и международния авторитет на страната", пише в декларацията. 

ДБ иска Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата

"В условия на война и нарастващи заплахи обаче, има политически формации, които вместо да помагат за консолидиране на обществото, правят точно обратното – създават напрежение, разпространяват лъжи, дълбаят разделителни линии. Дали това ги прави по-популярни е рано да се каже, но че така България става по-уязвима и по-слаба е безспорно", заявяват от левицата. 

„Възраждане” призова Корнелия Нинова да подаде оставка

"Българската социалистическа партия има ясна и последователна политика по отношение на войната и мира не от вчера. Дългата ни история често е смятана за проблем, който ни тежи в избори, но във време като днешното тя дава устойчивост в позициите и действията ни", категорични са от БСП. 

"Обръщаме се към всички да подходим държавнически към предизвикателствата пред нас – и управляващи, и опозиция. Вторачването във въпроса за военната помощ за Украйна е необяснимо. По този въпрос искам да кажа много ясно: БСП подкрепя всички аспекти на помощта за Украйна без доставката на смъртоносни оръжия и боеприпаси. Това е червена линия и ние сме благодарни на партньорите, че досега се съобразяват с тази разумна и отговорна позиция", споделят от партията.

Костадинов: По-скоро ще падне правителството, отколкото държавата да е в конфликт

"Правим го не само за нас, не толкова заради нашите убеждения, а защото смятаме, че е в интерес на България да подхожда предпазливо и умерено. В интерес на България е правителството да не върви срещу мнението на огромната част от българските граждани, да не създава излишни притеснения и напрежение. Ако тази позиция бъде ревизирана, ние сме готови да ревизираме нашето участие в правителството", пише още в декларацията. 

Нинова: Компромис за РСМ няма да има, оръжие за Украйна - не

"Да, Европейската комисия реши да предостави военна и хуманитарна помощ по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира. Само част от средствата са за военни доставки, останалото е хуманитарна помощ. България не плаща за оръжия за Украйна! Министърът на външните работи ще ни информира в детайли в петък. И искам да декларирам още веднъж - от България не е излязъл нито един куршум за Украйна нито като платена доставка на оръжие, нито като хуманитарна помощ", обясни Кристиан Вигенин. 

"Народен представител от БСП няма да даде глас за такова решение, министър на БСП няма да постави подписа си под решение в тази посока. България не е единствената страна, която отказа предоставяне на смъртоносни оръжия – същото обявиха Австрия, Кипър, Ирландия, Унгария. Те, както и България, изпращат хуманитарна помощ, някои от тях предоставят финансови облекчения, както и директна финансова подкрепа. Няма външен натиск над България да предоставя военна помощ. Затова призоваваме тази тема да бъде свалена от обществения дебат, за да можем да се концентрираме върху останалите далеч по-важни проблеми", прочете Кристиан Вигенин. 

Посланик Херо Мустафа: Не оказваме натиск, решението за Украйна е ваше

"Това, което очакваме е, правителството да предложи един цялостен пакет за помощ на Украйна и на цивилното население, който да бъде разположен така във времето, че да бъде поносим за нас и полезен за Украйна. Ще очакваме българското правителство да участва активно и в дискусиите за бъдещото възстановяване на страната, като се фокусираме върху районите с преобладаващо население от етнически българи – Запорожие, Болград и Одеска област като цяло", споделят от БСП.

45 000 украински бежанци напуснаха страната си през последното денонощие

"Очакваме в най-скоро време да бъде възстановено дипломатическото присъствие на България в Киев и Одеса, след анализ на службите за равнището на риск, разбира се", сподели Вигенин. 

"Делегацията на ЕК се върна в Киев, други посолства продължават да функционират. Генералното консулство в Одеса може да облекчи връзките на българската общност с България и да помага за по-добрата координация на евакуацията на бягащите от войната", допълни той. 

Русенци помогнаха с дарения на бесарабските българи в Тараклия

"Бихме искали да се помисли върху възможността да се окаже финансова помощ, макар и скромна, по линия на средствата за помощта за развитие например, на българския район Тараклия в Молдова – район, който вече приютява над 1000 бежанци", предлагат от лебицата.

"Искаме от българското правителство да представи и по-цялостен план за мерките по отношение на бягащите от войната, които пристигат в България. Все още има проблеми на някои места при приемането – например на Дуранкулак. Засега се справяме, но потокът може значително да се засили, ако войната стигне до Одеса, което е напълно вероятно развитие. В България вече са 80 хиляди, което е безпрецедентен брой и ще расте. Не бива да си затваряме очите пред факта, че вече се създава напрежение. Че неизбежно след вълната на съпричастност, ще настъпи умора. Приветстваме усилията на отговорните министри, но предизвикателствата се трупат. Децата са над 25 000 – трябва да търсим възможности за продължаване на тяхното образование. Не е нужно на този етап всички да влизат в българските училища – украинската страна организира онлайн обучение, трябва да помогнем за това учениците да следват украинската учебна програма", пише в декларацията. 

Денков: Образователната ни система е готова да приеме до 63 000 украински ученици

"Най-важното обаче е да предвидим ефектите на санкциите и контрасанкциите. Ефектите върху българската икономика ще бъдат значителни, особено ако се тръгне към забрани на вноса на енергоресурси, ще бъдат нарушени веригите на доставки, ще има нужда от преориентиране на пазари, на вноса и на износа", според БСП.

Икономист прогнозира по Дарик още по-висока инфлация през март и април

"Неизбежно е инфлацията да расте, ръстът на БВП да се окаже значително по-малък от предвиденото, социалните проблеми да се задълбочат. Искаме план как тези ефекти да бъдат ограничени, гражданите искат да видят, че властта подхожда сериозно, да усетят стабилност и предвидимост в действията на правителството и на Народното събрание. Предстоящата актуализация на бюджета е начин намеренията да бъдат облечени в числа. Ние дадохме част от нашите предложение, но всичко трябва да бъде облечено в един общ финансово обезпечен план", се допълва в позицията. 

"Спирам дотук и завършвам отново с призив за разум, за спокойствие, за поведение, съобразено с отговорностите на момента. Цялата минала година се упражнявахме в партийни разпри и политически скандали. Рано или късно пак ще дойде време за това. Но точно сега, в тези критични моменти, трябва да бъдем преди всичко българи и после партийци", заяви Вигенин. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм