България е много силен партньор в НАТО, тя е силен член на трансатлантическата общност и като всяка страна прави каквото може в Европа. Ние заявихме, че оценяваме високо значителната хуманитарна помощ, която българското правителство предостави на Украйна.

Това заяви американският посланик у нас Херо Мустафа.

В интервю за NOVA посланик Мустафа заяви, че Америка няма да оказва натиск и никога не са оказвали натиск.

„Никога не сме искали България да изпрати изтребили на Украйна, никога не сме искали да изпрати ракетни комплекси С-300. Това е решение между България и Украйна, това е ваше суверенно решение. Какво ще правите по-нататък също е ваше решение”, заяви посланик Херо Мустафа.

Словакия изпрати на Украйна C-300, в замяна получава от САЩ четири системи „Patriot“

Тя отбеляза още, че много държави по света говорят за военни престъпления, дори държави, които запазваха неутралитет.

„Това злощастие, тези ужасяващи, ужасяващи нападения в Буча показаха на света, че невинни хора биват убивани буквално всеки ден. Така че държавите по света се произнасят – Русия трябва да бъде подведена под отговорност за тези военни престъпления", каза посланикът.

Борел: ЕС е готов да търси силово решение на конфликта в Украйна

Относно модернизацията на армията, посланикът коментира:

„Не знам каква ще бъде крайната цена, защото не съм военен експерт. Но отново ще отбележа, че самолетите, с които разполагате в България в момента, не са оперативно съвместими с НАТО. Трябва да се модернизирате, нали така? Това е ваше собствено решение. И всеки самолет, който щяхте да изберете, всеки усъвършенстван модел самолет, отнема много време да бъде произведен”, заяви дипломатът и отрече процедурата да има връзка със случващото се в Украйна.

Но подчерта, че още от миналото лято България е в категорията „надежден платец”.

България има първи пилот на F-16

„Тя може да се ползва от това право едва една година след поръчката за първите изтребители F-16. Сега България вече има право да плаща на траншове”, допълни Херо Мустафа. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм