България участва в изпращането на военна помощ за Украйна чрез европейския механизъм за подкрепа на мира, заявиха от "Възраждане" в декларация от парламентарната трибуна. Затова от партията призоваха вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова да подаде оставка, а БСП да напусне управляващата коалиция.

Заседание на Народното събрание

Заседание на Народното събрание

Posted by Darik.bg on Wednesday, April 13, 2022

Декларацията беше прочетена от Елена Гунчева от "Възраждане". Тя отбеляза, че от трибуната на това Народно събрание, както и в изявления по медиите, от БСП многократно са заявявали, че няма да допуснат България да окаже военна помощ на Украйна. Гунчева цитира и изказване на Корнелия Нинова от 1 април в парламента, в което заявява, че БСП няма да позволи със средствата, с които разполага, България да бъде намесена във войната чрез доставка на оръжия и боеприпаси и стоки и технологии с двойна употреба.

България не изнася оръжия за Украйна, увери Нинова

Гунчева посочи, че през февруари и март ЕС е отпуснал 1 млрд. евро по линия на европейския механизъм за подкрепа на мира, които ще допринесат за укрепване на способностите и устойчивостта на украинските въоръжени сили и защитата на цивилното насилие срещу продължаващата военна агресия.

Чрез договорените мерки за помощ ще се финансира предоставянето на оборудване и спомагателни материали като лични предпазни средства, комплекти за първа помощ, както и военно оборудване и платформи за произвеждане на смъртоносна сила с отбранителни цели, отбеляза тя. Гунчева каза, че България по никакъв начин не е заявила, че не иска да участва във военната помощ, която ЕС оказва на Украйна.

Костадинов: По-скоро ще падне правителството, отколкото държавата да е в конфликт

Както посочи преди ден и Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност, България участва във въоръжаването на украинската армия, каза депутатът от "Възраждане". Всякакви декларации и твърдения в обратния смисъл се обезсмислят от твърденията на европейските институции и техните представители, смята тя.

Ето защо от ПГ на "Възраждане" задаваме въпроса на г-жа Корнелия Нинова кога ще подаде оставка и БСП ще напусне управляващата коалиция, каза Елена Гунчева. 

Десетки посланици се възмутиха от призиви за насилие на Гунчева от „Възраждане“

В отговор Борислав Гуцанов ("БСП за България") заяви, че Гунчева е изнесла "твърде невярна информация". БСП пределно ясно сме казали, че по никакъв начин няма да участваме в гласуване, свързано с даване на военна помощ за Украйна, посочи той и допълни, че Нинова е заявила своята позиция и като вицепремиер, и като председател на БСП. Не правете внушения, които са твърде далеч от истината, призова Гуцанов. БСП е била последователна в позицията си и по никакъв начин няма да я промени, заяви той. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм