„Напрежението в коалицията ще бъде преодоляно. Изходът е в нова процедура по избор за гуверньор на БНБ. Предложените до момента кандидатури очевидно не намериха подкрепа вътре в управляващата коалиция и няма как да бъдат подложени на гласуване. Едната кандидатура вече бе оттеглена, очаквам това да се случи и с другата.”

Петков: 3 от 4-те партии в коалицията не подкрепят Каримански

Това каза председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски, цитиран от пресцентъра на партията.

Той коментира, че ако Слави Трифонов не оттегли кандидатурата на Каримански, то може да се стигне до момента, в който избора за нов шеф на БНБ да зависи от гласовете на ГЕРБ и ДПС, които вече са дали положителни сигнали за подобно нещо.

Виктория Василева от ИТН нарече „мишоци“ коалиционните партньори

„Позицията на БСП е ясна от самото начало. Кандидатът за гуверньор на БНБ трябва да е непартиен човек и в управляващата коалиция да има обединение около неговата кандидатура”, посочи Свиленски.

По думите му на пленума на БСП социалистите са отчели като недостатък работата на коалицията в частта с диалога. 

Тошко Йорданов: ПП иска да овладее БНБ, без да има читав кандидат

„Комуникацията трябва да се подобри, за да могат всички предложения да бъдат реализирани по най-бързия начин”, допълни председателят на парламентарната група на „БСП за България”.

„Девизът на това управление е нулева корупция, а тя се постига с вземането на превантивни мерки. Наблюдението в различните ресори попада под контрола на няколко от партиите в коалицията”, категоричен бе Свиленски.

Гюров: Оставяме решението за БНБ в ръцете на ИТН

„Колегите от ДБ имат своето право да внесат проект на решение за военна помощ за Украйна. БСП няма да подкрепи това решение с ясните аргументи, които вече сме ги казвали. Няма как да изпращаме оръжия, когато мира е нашата основна ценност”, подчерта социалистът.

Той каза, че в БСП винаги са били против войната и за мира.

Tри сценария за възможна ескалация на войната с участие на НАТО

„България е приела вече около 100 хиляди бежанци и се грижи за тези хора. Помагаме с хуманитарна помощ, но не и с военна”, категоричен бе Георги Свиленски.

В заключение социалистът подчерта, че за БСП изпращането на оръжия е червена линия.

„За нас разговорите трябва да минат на дипломатическо ниво и войната да спре незабавно”, завърши той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм