Според председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов „Продължаваме промяната” се опитва да овладее и БНБ, без да имат читав кандидат.

„В момента има огромна концентрация на финансова власт и информация в един единствен човек и това е министърът на финансите. Разгледайте кои ведомства под кой контрол са. Когато се прави коалиционно правителство никога икономическата и разследващата власт не са в една и съща партия. В „Продължаваме промяната”, което е коалиция, са службите, МВР и всички ресурсни и финансови инструменти. Сега тази коалиция се опитва да овладее и БНБ, без да има достатъчно читав кандидат”, коментира Йорданов.

Василев пред Дарик: Изборът на централен банкер на страната не трябва да е въпрос на политика

„Взе да ни писва от това пришиване към ГЕРБ и ДПС. Ситуацията да зависим от техните гласове я направиха от „Продължаваме промяната”. Когато нямаш коалиционни партньори, които да те подкрепят, вървиш по закон и гласуваме в парламента”, заяви Йорданов.

Той обясни, че Любомир Каримански е кандидат на ИТН за БНБ от преди 2 парламента.

Гюров: Оставяме решението за БНБ в ръцете на ИТН

„Когато тръгнахме да правим тази коалиция, казахме, че имаме кандидат за БНБ. Г-н Трифонов каза на Кирил Петков и Асен Василев какво предлагаме, те казаха, че нямат кандидат и няма проблем”, каза Тошко Йорданов.

Трифонов: БНБ стана сапунен сериал. Няма да оттегля кандидатурата на Каримански

„До момента, в който се пуснаха правилата за кандидат. Тогава от „Продължаваме промяната” се сетиха и започнаха да пускат различни кандидати. Те предложи 4 или 5 човека, последния беше Гюров”, отбеляза още той и подчерта:

„Но срещу г-н Каримански не успяха да извадят професионалист”.

Йорданов е на мнение, че трябва да има баланс в коалицията.

Тошко Йорданов обвини Петков и Василев в политически рекет

„В една коалиция, както в един брак, трябва да си имате доверие. Въпреки нашите известни съмнения, приемаме, че хората отсреща са с добри намерение. Не мислим, че ще крадат или нещо такова и ние им се доверяваме. Очакваме същото към нас. В една коалиция независимо от размера на партиите те са равнопоставени. Без един от тях, коалицията не съществува”, каза той и обясни, че изборът на гуверньор за БНБ не е разписан в коалиционното споразумение.

Според думите му всичко, което е извън него, подлежи на разговори.

Напрежението между ПП и ИТН тревожи Нинова

„Ако някой заложи правителството заради БНБ, ще е в нарушение на коалиционното правителство и това няма да сме ние. Питайте Асен Василев дали ще развалят правителството, ако бъде избран Любомир Каримански”, каза Йорданов, който е убеден, че Каримански е по-добрият кандидат за поста управител на БНБ.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм