В ПП от самото начало на влизане в управлението дадохме заявка, че сме тук с каузи, затова издигнахме и кандидатурата за управител на БНБ, знаехме, че това е отговорна позиция и ние бяхме поели своите отговорности.

В момента виждам, че се получи една доста сериозна битка, която за съжаление доведе до разцепление в коалицията. Нашето желание беше да има единна кандидатура, но не бяхме подкрепени в зала.

Тошко Йорданов обвини Петков и Василев в политически рекет

Това каза председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров пред bTV, след като се оттегли от надпреварата за гуверньор на Българската народна банка (БНБ).

„Видяхме, че Каримански не успя да спечели подкрепата на останалите коалиционни партньори. Всички партии от коалицията без ИТН няма да подкрепят Каримански, оставяме на нашите партньори да решат дали този важен пост трябва да се реши от ръцете на опозицията“, заяви той.

Трифонов: БНБ стана сапунен сериал. Няма да оттегля кандидатурата на Каримански

„Стабилността на правителството е по-важна от самия пост“, уточни Гюров.

„Това, че няма да подкрепим господин Каримански е свързано не с неговия професионализъм, това което ни притеснява е, че той идва от българския банков сектор, а това не се гледа с добри очи, когато се избира гуверньор на БНБ - една независимост би била по-полезна в този случай. В дискусиите видяхме, че нещата които ние поставихме в центъра на отговорностите за следващия мандат за гуверньор, а именно борбата с корупцията, изчистването на проблемите с прането на пари, действия в посока приемане на България в еврозоната, това не бяха неща, които бяха залегнали в концепцията на Каримански. Това са и причините, поради които ние подкрепяме една нова процедура, в която да се намери кандидат, който поставя тези приоритети в центъра на неговата концепция“, добави още Гюров.

Андрей Гюров се оттегля от надпреварата за управител на БНБ

За коментарите, които предизвика видеото на министъра на културата Атанас Атанасов, Гюров заяви, че знае начина на комуникация на Атанасов.

„Знам как той отговаря на разговори и въпроси към него. Не можах да разбера реакцията в мрежите спрямо видеото, за мен то е изказ на млад човек, който благодари на своите приятели в края на един тежък работен ден. Хората, които са го приели това видео по друг начин, не познават министъра много добре. На този етап не виждам нужда да се подава оставка от министъра на културата“, коментира още Гюров.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм