“Ръстът на цените започна доста преди войната, въпреки че причината е същата. Миналата година европейската икономика започна много бързо да се възстановява, докато Русия не увеличи доставките, създавайки изкуствен дефицит на европейския пазар. Това доведе до поскъпването на природния газ и оттам и на тока, тъй като в Европа голяма част от тока се произвежда от газа. Русия дори още преди войната подкладе инфлацията в Европа”. Това заяви в “Кой говори” по Дарик радио Георги Ангелов, старши икономист на Институт “Отворено общество” – София. 

7-годишен връх на инфлацията в Русия

Той уточни, че не разбира подобни действия, защото водят до краткосрочни печалби и оглеждане за други източници на енергия. “Това решение изглеждаше нелогично в предишната година. Сега обаче, като знаем, че е била подготвяна война, явно е било стратегия на Русия да покаже зависимосттта на Европа. Но тази стратегия се провали”, каза той.

До 10 дни ЕС ще реши какви ще са мерките за борбата с инфлацията

По думите му още преди войната инфлацията в Европа се е увеличина от цената на енергията и цената на природния газ и електричество, а оттам се повлияват цените на всички останали стоки, защото производството им изисква енергия.

Гърция има алтернативни планове, ако Русия спре доставките на природен газ

Ангелов припомни, че инфлацията в България за февруари е 10 на сто. Тоест, обясни той, средно с 10% са поскъпнали цените на продуктите спрямо същия период на 2021. В същото време средната инфлация в Европа, откакто съществува еврото, е около 1-2 на сто и подобни данни са нормални, твърди икономистът.

Н. Василев: По харчене правителството е по-левичарско от кабинета „Виденов"

Той очаква голям скок на мартенската инфлация, защото през март беше пикът на пикове на повечето цени и на енергията, и на храните. Вероятно ще има повишение на инфлацията до някаква степен и през април, добави експертът. 

“Ние нямаме особено влияние на тези процеси. Можем да ги наблюдаваме, но това не значи, че можем да ги спрем”, коментира той.

Над 17% са поскъпнали храните на едро от началото на годината

“В началото на войната имаше много паника, паническо пазаруване, притеснение ще свърши ли олиото. Няма да свърши, разбира се. Ако видите цените на борсите, повечето храни, горива, енергия, стигнаха пик на 7-8 март - около две седмици след началото на войната. Какво ще стане с природния газ, ако Русия врътне кранчето - тези опасения поддържат високата му цена”, каза Ангелов. 

Възможно решение той вижда в по-дългосрочни договори за ток, за да има яснота за една година каква му е цената, а не да селеди стойността на борсата всеки месец. 

Финландия ще инвестира 850 млн. евро, за да ускори енергийната раздяла с Русия

Ангелов подчерта, че заради инфлацията обаче и приходите в хазната се увеличават. От началото на годината досега с 12 на сто се увеличават приходите, при прогнозирани 6 на сто. И това са резултати преди началото на войната, каза Ангелов.

Икономистът предлага те да се използват като компенсиране за засегнатите от инфлацията страни, а не да се трупат излишъци. 

Целия разговор вижте тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм