Националният съвет на БСП оценява положително първите 100 дни на правителството. Очертаваме два успеха, една слабост, три задачи и три проблема, които чакат своето решение. Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер в кабинета „Петков” Корнелия Нинова на пресконференция в централата на „Позитано”.

Двата успеха, посочи Нинова, правителството успя да преведе страната през най-тежките зимни месеци чрез мораториума върху цените на енергоносители, чрез компенсациите за бизнеса и битката с опитите за манипулация в цените. Това беше сериозна политика и те струваха на бюджета 4 млрд. лева, които се върнаха в бюджета. Вторият успех е приемането на Бюджет 2022, отчете Нинова.

Йорданов пред Дарик: Не е важно гуверньор на БНБ да е точно Каримански, а да е професионалист

"Имаме една слабост и това е лошата комуникация помежду ни, призна Нинова и добави, че тази слабост излъчва нестабилност и тя трябва да бъде преодоляна".

БСП иска сигурност и единни послания и политики, каза още тя.

Според Националния съвет на БСП трябва бързо и окончателно да се довърши управленската програма, която да е със силно подплатена законодателната програма.

Корнелия Нинова бе категорична, че още от утре трябва да започне подготовка на актуализация на бюджета.

Петков: Националната корупция се използва като инструмент от чужди държави

"БСП категорично се обявява срещу ангажирането на България във войната в Украйна. Всяко ново оръжие означава нови ранени и нови убити. Ние искаме войната да спре и да се нормализират отношенията в Европа и в света", каза Нинова и добави:

"Нито в МС, нито в Народното събрание, нито аз персонално ще дадем и един глас за решение или един подпис върху документ, който представлява износ на оръжие за Украйна".

За позицията на левицата относно Северна Македония Нинова обобщи:

Стартиране на процеса за присъединяване на РСМ към ЕС да започне след изпълняване на клаузите в договора и зачитане на националния интерес.

Радев: Съветниците на премиера да не квалифицират македонските българи като малцинство

Относно избора на гуверньор на БНБ тя каза, че управителят на Централаната банка не бива да е човек, излъчен от партиите в парламента, нито да е депутат. Ще продължим да настояваме за единно предложение на коалицията – банкер със сериозен международен опит, каза още Корнелия Нинова.

Още утре БСП ще дадат предложения за актуализация на бюджета и ще искат консултации с министъра на финансите, съобщи Нинова и заяви, че предлагат три сфери на разговори за актуализация. Тя предлага таван на цените на някои хранителни стоки и на енергоносителите.

Василев пред Дарик: Изборът на централен банкер на страната не трябва да е въпрос на политика

Диференцирана ДДС, въвеждане на необлагаем минимум или промени в закона за корпоративното облагане или облагане на свръхпечалбите на държавните и частни енергийни дружества. И трето, ние държим на преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход, съобщи Корнелия Нинова.

Тя определи като груба манипулация и лъжа твърдението на ГЕРБ, че правителството е посегнало върху Сребърния фонд. Подобни спекулации и манипулации ще опровергаваме винаги, заяви лидерът на левицата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм