„Франция показа една силна имунна система, точно както в човешкия организъм, така и в обществото също има имунна система. Вирусът вече беше проникнал, но обществото наистина се мобилизира, което за мен лично е свидетелство за висока демократична култура, за силно гражданско съзнание и наистина само това можеше да позволи да се стигне до такъв абсолютно невероятен обрат“

Така пред Дарки коментира резултата от изборите във Франция журналистът Бони Теофилова. В предаването „Кой Говори“ тя подчерта, че самият „Национален сбор“ е признал, че е допуснал грешка и затова е загубил изборите.

Като основен акцент след вота Теофилова посочи обединението, което се е сформирало против крайнодесните. Очаквало се е дори по-ниска избирателна активност на втори тур, но точно обратното – хората са се мобилизирали. По повод избора на бъдещ премиер тя заяви:

„В момента текат процеси в левицата, не се знае до колко ще останат единни. Има голяма вероятност да се стигне до разцепление, те не желаят да има компромис и да отстъпят от програмата си“

Президентът Еманюел Макрон леко се е оттеглил и е оставил политиците да си говорят, той обаче е в картинката, допълни Теофилова. Съюз между неговата партия и традиционната десница също е реалистичен вариант, смята журналистът.

Има шанс да се намери вариант, но няма да се казва коалиция, това е твърде силна дума. Вариантът обаче Габриел Атал да остане премиер рискува да се изтълкува като пълно пренебрежение към вота на избирателите, заключи Бони Теофилова.

Чуйте и гледайте целия разговор в прикачените файлове