Оставка-подадена, оставка-отхвърлена. Така може да се обобщи случващото се по политическите върхове във Франция след вота в неделя. Премиерът Габриел Атал, центрист и близък съюзник на Макрон, реши да се оттегли след обявяването на резултатите, но президентът отказа да приеме оставката. Държавният глава помоли Атал да остане на поста докато пъзелът в Париж бъде разрешен.

Във френската столица предстоят трудни преговори за съставяне на нов кабинет. Изненадващият скок на левицата на изборите превърна „Новия народен фронт“ в доминираща сила в Националното събрание след изборите в неделя, осуетявайки стремежа на Марин Льо Пен да доведе крайната десница на власт.

"Президентът помоли Габриел Аттал да остане министър-председател за момента, за да гарантира стабилността на страната", се казва в изявление на кабинета на Макрон.

Фрагментираният парламент ще затрудни прокарването на вътрешнополитическа програма и вероятно ще отслаби ролята на Франция в Европейския съюз и извън него. Левицата спечели 182 места, центристкият алианс на Макрон - 168, а Националният сбор на Льо Пен и съюзниците му - 143, сочат данни на Министерството на вътрешните работи, цитирани от вестник Le Monde.

НЯМА КОНСЕНСУС ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЛЯВАТА СТРАНА

"Народният фронт", събран набързо за тези избори в опит да обедини левия вот срещу крайната десница, няма един лидер и не каза преди изборите кой ще бъде нейният избор за министър-председател. Лидерът на Зелените Марин Тонделие, заяви по радио "Франс Интер", че това може да бъде някой от твърдо лявата партия "Непокорна Франция", Зелените или Социалистите - трите най-големи партии в алианса.

Но изглежда нямаше консенсус по големите въпроси, като например дали блокът трябва да потърси подкрепа от други сили като центристите на Макрон.

Лидерът на "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон, една от най-разделящите фигури във френската политика, изрично изключи всякаква сделка с центристите в неделя, а в понеделник неговият съюзник Ерик Бомпар звучеше безкомпромисно.

"Президентът трябва да назначи за министър-председател човек от „Новия народен фронт“, който да изпълни програмата нафронта, цялата програма и нищо друго освен програмата", заяви той по телевизия France 2.

ЦЕНТРИСТИТЕ СА ОТВОРЕНИ ЗА ПРЕГОВОРИ

Някои видни центристки фигури заявиха, че са готови да работят по пакт, който да осигури стабилно правителство, но не са готови да работят с "Непокорна Франция" - сила, която много френски центристи смятат за също толкова крайна, колкото и Националния сбор

В понеделник еврото се понижи с до 0,4 %, тъй като инвеститорите се сблъскаха с несигурността в Париж.