Дали апокалипсисът се отлага или "сяда на пейката да си почине", не е решено. Така журналистът Мария Спирова коментира изборите във Франция и резултатът на крайнодесните, които останаха трети. В предаването „Кой Говори“ Спирова подчерта, че съпротивата срещу „Националния сбор“ е дала резултат, но за момента, а важното е да се гледа голямата картина в цяла Европа:

„Намираме се в ситуация, в която обществата и във Франция и във Великобритания, струва ми се и на други места в Европа, са на ръба на една бездна. Люшкат се между съзнанието, че е необходима някаква преломна промяна, защото разбира се имат множество основателни критики към старите режими, в които живяха. Но от друга страна се усеща и тази паника - добре сега, ако хвърлим камъка в това езеро, ако наистина скочим дълбокото - какво всъщност ще се случи?“

Относно вотът във Великобритания пък, Спирова коментира, че не толкова Лейбъристите са спечелили, колкото Торите са се провалили. Относно новият премиер Киър Стармър журналистът заяви:

„На него му липсва онази драматична яркост, с която британското общество свикна в последните 12 години, тъй като Торите може би нямаха много неща, но за сметка на това имаха личности, които имаха епично утехване като легенди, чисто като личен профил сред обществото. Това до голяма степен удържаше захласа на гласоподавателите.“

Спирова коментира и факта, че в кабинета на Стармър присъстват силни женски фигури като обърна специално внимание на финансовия министър Рейчъл Рийвс.

Чуйте и вижте повече в прикачените файлове