След като актьорът Ивайло Захариев обяви, че съди БНТ заради сериала “Под прикритие”, от държавната телевизия излязоха с позиция по казуса:

“Във връзка с последните медийни изявления на г-н Ивайло Захариев, изпълнител на ролята на Мартин в сериала на БНТ „Под прикритие“ относно делото, заведено от него срещу БНТ за неизплатени суми от разпространението на сериала, бихме искали да заявим следното: 

Ивайло Захариев съди БНТ заради ''Под прикритие'' (видео)

БНТ, изцяло в съответствие със Закона за авторското право и сродните му права и практиката в кинопроизводството, е заплатила на Захариев и останалите носители на авторски и сродни права върху сериала, отделни възнаграждения за създаването на сериала, за излъчването му в програмите на БНТ и за разпространението му в чужбина и в каналите на други български медии, които възнаграждения са справедливи.

Възнаграждението за разпространение на сериала в чужбина, спрямо което са основните претенции на Захариев, е определено като процент от приходите и изплатено в съответствие с постъпилите суми в БНТ от световния дистрибутор. Не отговарят на истина твърденията в медийните публикации, че „имало 6 милиона лева печалба от сериала „Под прикритие” и че същата била укрита. Сумата, постъпила като приход (а не печалба) в БНТ (и предмет на одити и съдебни експертизи), от световната дистрибуция е в пъти по-малка, като от нея, спрямо договореното със Захариев и останалите правоносители, е отчислен съответният процент и сумата е изплатена чрез Сдружение „Артистаутор“, което е регистрирана организация за колективно управление на правата на артистите.

В решението си СГС, след като подробно е анализирал договореното между страните и приходите на БНТ от разпространение и след като е изслушал няколко експертизи, е приел, че определеното възнаграждение на Ивайло Захариев от разпространение на сериала е справедливо и няма основание договореното между страните да бъде обявено за нищожно. 

Съдът единствено е осъдил БНТ да изплати на ищеца допълнително възнаграждение от около 2 500 лв., което е на база на постъпилите междувременно допълнителни приходи от дистрибутора и което е минимална сума на фона на прекомерните претенции на ищеца, отхвърлени от съда.

Решението на този съд е в унисон с решенията на СГС и САС по подобен спор с един от операторите на сериала, където и двете инстанции също приеха, че определеното възнаграждение е справедливо и в съответствие със закона, а договореното не е нищожно”, завършва позицията на БНТ.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм