Кралски скандал избухна в Австралия заради отказа да бъде осветена Операта в Сидни в чест на коронацията на крал Чарлз III.

Над 14 милиона зрители са гледали коронацията на крал Чарлз III

Платната на архитектурния шедьовър на пристанището в Сидни се осветяват в различни цветове за важни случаи - от Световния прайд до годишнината от инвазията в Украйна и смъртта на кралица Елизабет II.

Но за коронацията в събота извисяващите се извивки на емблематичната 50-годишна сграда бяха оставени на тъмно.

„Бог да пази краля!“: Короноваха Чарлз III (снимки)

Премиерът на щата Нов Южен Уелс Крис Минс заяви, че е отменил плановете на своите предшественици да осветят сградата заради Чарлз, който е държавен глава на Австралия.

"Бих искал да я запазя за Австралия и австралийците и за моменти на саможертва и героизъм за страната или когато в Сидни има важно международно събитие", каза Минс в радио интервю.

Кралската процесия тръгна към Уестминстърското абатство (снимки)

Премиерът заяви, че миналата година платната на сградата са били осветени 70 пъти - в сравнение с 23 пъти десет години по-рано - като разходите за всеки случай се оценяват на 80 000-100 000 австралийски долара (54 000-67 000 щатски долара).

Хората имаха много възомжности, където да отбележат коронацията, включително по телевизията, каза той пред радио 2GB в Сидни.

Започнаха тържествата по коронацията на Чарлз III

"Събитието не се провеждаше в Сидни, а в Лондон", каза Минс.

"Разбира се, уважавам новия крал, но внимавам къде и кога харчим парите на данъкоплатците".

Минс стана премиер на 25 март, след като неговата Лейбъристка партия спечели изборите в щата.

Джак Ръсел териери заемат мястото на коргитата в Бъкингамския дворец

„Републиканизъм под прикритие"

Министър-председателят от Лейбъристката партия Антъни Албанезе, който присъства на коронацията, е заклет републиканец, в чието правителство има помощник-министър за републиката.

Роялистите заявиха, че зад решението да не се включва осветлението в Операта стоят републиканските настроения.

"В Австралия сме изправени пред кампания на републиканизъм под прикритие от страна на сегашното правителство, въпреки пътуването до Лондон на министър-председателя, който декларира верността си към краля", заяви председателят на Австралийската монархическа лига Филип Бенуел.

От 1949 г. до днес: Как се е променил крал Чарлз III през годините

Бенуел заяви, че обществени организации като Монархическата лига биха събрали пари за включването на светлините, ако се бяха допитали до тях.

"Има много монархисти, които гласуваха за лейбъристите на последните щатски избори и сега съжаляват, че са го направили", каза той пред АФП.

Но премиерът на Нов Южен Уелс заяви, че няма да се извини на разочарованите от решението му.

“Имам нужда от теб през цялото време”. Радио любител хваща интимни разговори на Чарлз и Камила

"Нямам никакъв интерес да разгневявам хората, които вярват в монархията, хората, които са роялисти - разбира се, че не, но очевидно трябва да внимавам къде харча парите им", каза той.

Проучванията показват, че много австралийци искат да се освободят от монархията в полза на република.

Но въпросът за републиката остава на второ място след референдума по-късно тази година за предоставяне на конституционното право на коренното население да бъде консултирано за законите, които го засягат.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм