Бивш кандидат-депутат се оплака от полицейски произвол в центъра на София, съобщи "Свободна Европа".

По думите му униформените не са се легитимирали, когато са поискали да обискират него и приятелите му.

От полицията отхвърлят твърденията и казват, че мъжът е проявил агресия като ухапал техен колега.

Видео, застено през нощта на събота срещу неделя в центъра на София, показва един от мъжете на клипчето Виктор Иванов, който е бивш кандидат-депутат на "Демократична България". По думите му той и двама негови приятели са спрени за проверка, когато излизали от подлеза на НДК.

"Спряха ни за обиск. За притежание на забранени вещества", каза Виктор Иванов.

"Автопатрул, обхождайки градинката забелязва три лица видимо употребили алкохол. Като виждат униформените едното лице казва на неговите приятели, че в него има марихуана, която ще изпуши вкъщи", каза началникът на 4 РПУ комисар Християн Тонев.

Иванов твърди, че искал униформените да се легитимират, а те не го направили. От полицията - отричат. Според бившия заместник-ректор на Академията на МВР не е необходимо органите на реда да показват служебен документ, ако на униформата си имат значка.

"Значката е напълно достатъчна, за да бъде идентифициран всеки полицай. Тя е с индивидуален номер и така може да се провери всеки", каза Милен Иванов.

"За възпрепятстване на полицейска проверка са му сложени белезници и е отведен към служебен автомобил. Там той започва да се дърпа, опитвайки да бъде качен. Лицето ухапва по дясното коляно единия колега", добави Тонев.

"Те твърдят, докато съм с белезници, че съм нанесъл телесна повреда на длъжностно лице чрез ухапване на глезена. Което означава, че кракът на полицая е бил в моята уста, ако е истина, а аз твърдя че не е", обясни Иванов.

Между униформените и Иванов се стига до напрежение, а накрая белезниците са шракнали.

В крайна сметка униформените са успели да откарат Иванов в 4-то Районно управление. Според мъжа у него не е имало забранени вещества.

По случая е образувано досъдебно производство.

Причината за тази ситуация е, че полицаите са чули как единият от приятелите казва, че има марихуана, пише "Свободна Европа". Достатъчно силно, за да бъде чут. Следва разправия, при която униформените твърдят, че заподозреният за притежание на лека дрога е станал агресивен и затова е заключен с белезници с обяснението, че хулиганства. Негов приятел пък буквално е хвърлен на шосето, защото продължава да настоява полицаите да се представят.

На мястото идват подкрепления, заподозреният в притежание на марихуана е откаран в близкото Четвърто районно полицейско управление (РПУ), а другите двама не са задържани. В районното арестантът най-накрая е обискиран и марихуана не е намерена. Не е обвинен и в хулиганство. Вместо това му е съставена заповед за задържане заради нанасяне на лека телесна повреда на полицай.

Това е случаят на 36-годишния Виктор Иванов, бивш кандидат-депутат от "Демократична България", който преди ден разпространи във Фейсбук видеоклип от задържането си, станало след полунощ в събота срещу неделя.

Случилото се провокира парламентарно питане към вътрешния министър Калин Стоянов, а началникът на Четвърто РПУ Кристиан Тонев даде брифинг, за да каже, че има образувани досъдебно производство за ухапване на негов колега и дисциплинарна проверка на действията на униформените.

На пръв поглед този сюжет може да ви прозвучи като банална история за подпийнали млади мъже, които са решили да се заяждат със случайни полицаи. Или обратното. Но тя съдържа в себе си няколко познати симптоми за полицейски произвол, които при друг развой, могат да доведат и до по-тежки последствия за проверяваните, като побой и причиняване на физически травми, дори смърт.

Полицейската легитимация

По време на брифинга в понеделник полицейският началник Тонев подчерта, че по закон всички са длъжни да оказват съдействие, когато са проверявани от униформен. Каза и, че подчинените му "най-вероятно" са се легитимирали, щом тримата мъже доброволно са им дали личните си карти.

Иванов и приятелите му обаче твърдят, че това не се е случило. Полицаите не се чуват да се представят и в кадрите от случката, за които от МВР контрират, че са монтирани.

"Клипът не е цял, изрязан е, съответно, за да си предоставят лицата личните карти на полицейските служители най-вероятно те са се легитимирали, [лицата] са приели, че това са полицейски служители, че са се легитимирали, съответно, и затова са си дали личните карти", каза началникът на Четвърто РПУ Тонев.

Вътрешните правила в МВР задължават полицаите да кажат името си, длъжността си и звеното, в което работят, преди да пристъпят към проверка. Освен това трябва да "уведомяват лицата, спрямо които се предприема проверката, за основанията и целта на действията си". Това изрично е записано в инструкция на вътрешния министър от 2014 г.

Евентуалният отказ на униформените да направят това няма правно основание и граничи с произвол, коментираха пред Свободна Европа наказателни адвокати.

Личният обиск

Правото на полицията да извършва личен обиск и да проверява вещи на граждани не е абсолютно и законът предвижда най-общо четири основания за това:

  • когато обискираният е задържан за 24 часа със заповед за арест;
  • когато съществуват данни, че обискираният носи забранени предмети или вещества;
  • когато обискираният е заварен на местопрестъпление;
  • когато за обискирания има подаден конкретен сигнал да бъде поставен под специфичен контрол.

В случая с Иванов и неговите приятели Камен Николов и Иван Илиев полицаите се позовават на първата хипотеза, ползвайки като уличаващи данни репликата му, че носи марихуана.

Дали такава реплика изобщо е била произнесена не е ясно, а и е трудно доказуемо, доколкото става въпрос за дума срещу дума.

Иванов твърди, че е декларирал съгласие да бъде обискиран, но едва след като полицаите му се представят, което те са отказали да направят. Това твърдят и неговите двама спътници.

Основанията за арест

Така стигаме и до задържането на Иванов, което съдържа в себе си един парадокс. От твърденията на самата полиция става ясно, че мъжът е бил заподозрян в едно престъпление, в разпространения от него клип се чува как единият полицай му казва, че го заключва за друго, а в заповедта му за задържане е посочено трето престъпление.

По думите на началника на Четвърто РПУ тримата приятели са били заподозрени в притежание на марихуана.

След като те отказват да си изпразнят джобовете, докато полицаите не им се представят, от видеозаписа става ясно, че Иванов е заключен с белезници заради хулиганство.

А в заповедта му за арест като основание е посочено нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице. Именно това е и предметът на образуваното разследване по случая.

Едно от основните права на всеки задържан и обвиняем е да получи ясна информация и да разбира от самото начало в какво точно е заподозрян. В случая на Иванов са споменати три различни престъпления, за които са предвидени различни наказания.

На този фон началникът на Четвърто РПУ добави в понеделник четвърто хипотетично основание за ареста: "Това да си пиян не е престъпление, лицето е задържано не, защото е пияно, а защото е агресирало и осуетява полицейска проверка."

Видно от въпросната заповед, с която Свободна Европа разполага, в нея липсват данни за намерена марихуана или установено хулиганство. Но има и един съществен проблем.

Като основание з ареста на Иванов е посочен член 131, но не с уточнява от кой закон. Очевидно става въпрос за Наказателния кодекс, но липсата на изричното му позоваване е предпоставка за отмяна на заповедта, защото нарушава правото на защита, коментираха адвокати.

Самият Иванов отрича да е ухапвал задържалият го полицай. Освен това има намерение да обжалва заповедта за задържането си пред съда.

Използването на сила

Встрани от ареста, друг момент от тази история поражда още въпроси към действията на полицаите. Във видеоклипа се вижда как един от тях упражнява сила върху един от приятелите на заключения, като го удря и го изтласква на платното на бул. “Христо и Евлоги Георгиеви”. Мъжът пада по гръб, а на около метър от него преминава кола.

Този развой на събитията създава очевидна опасност за изблъскания Иван Илиев, ако той се беше изтърколил на земята, попадайки под гумите на минаващия автомобил.

Причината да бъде хвърлен на платното е, че докато полицаят опитва да вкара заключения Иванов в патрулката, Илиев стои пред нея, настоявайки, че униформените нямат основание да задържат приятеля му.

Дори да се приеме, че в случая полицаите имат право да приложат физическа сила спрямо приятеля на заключения, правилата ги задължават да пазят неговия живот.

Инструкция на вътрешния министър от 2017 г. регламентира, че в тези случаи полицейските органи "вземат всички мерки за опазване живота и здравето на лицата, срещу които са насочени" физическата сила и помощните средства.

"Единият полицай го хвана и го метна на пътното платно на метри от преминаващите коли. Това го има заснето на видеоклип. Интересното е, че него не го арестуват, тоест, те прецениха, че просто могат да го изхвърлят на пътя и това е достатъчно", разказа Иванов пред Свободна Европа.

Въпросите, които повдига този случай, идват на фона на ескалиралото миналия месец обществено напрежение спрямо действията на МВР по време на протеста на футболни привърженици срещу Българския футболен съюз (БФС).

Демонстрацията на 16 ноември прерасна в безредици, десетки пострадаха и бяха арестувани, а премиерът Николай Денков публично осъди полицейското насилие, заплашвайки да подаде оставка, ако вътрешният министър не направи същото.

В крайна сметка в МВР започнаха няколко дисциплинарни производства срещу служители, а парламентът създаде временна анкетна комисия, която да анализира данните за полицейски произвол.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм