Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, след като в обществото има няколко мнения и няколко виновни страни е добре да има комисия, която да разгледа фактите и обстоятелствата при полицейското насилие на протеста срещу футболния съюз. Пред журналисти в парламента Борисов коментира, че за него темата с оставката на вътрешния министър Калин Стоянов е затворена още от първия ден. По думите му не би трябвало „Продължаваме промяната“ да избират новия зам.-вътрешен министър след освобождаването на Стоян Темелакиев.

"На протеста срещу ръководството на БФС имаше провокатори, които трябва да бъдат издирени, разследвани и където е необходимо - осъдени. Огромното количество полицаи изпълниха дълга си и могат да послужат за пример, но и при тях имаше определена бройка, които превишиха правата си и използваха насилие без то да бъде необходимо и те също трябва да бъдат разследвани и наказани." Това каза премиерът Николай Денков по случая.

Припомняме, че представители на ПП-ДБ във вторник внесоха в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелствата, свързани с неправомерната употреба на сила от страна на МВР срещу протестиращи граждани, извършени на 16 ноември 2023 г. Вносители на проекторешението са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов. 

Проекторешението предвижда комисията да се създаде за срок от един месец и да се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен принцип - по трима от всяка парламентарна група. Записано е, че временната комисия установява всички факти и обстоятелства, довели до ескалиране на напрежението и сблъсъците между органите на МВР и протестиращите граждани срещу ръководството на Българския футболен съюз, както и действията на служителите на МВР. Комисията трябва да изготви доклад за резултатите от работата си и установените факти и обстоятелства за действията и бездействията на отговорните лица, се посочва в проекторешението.

Относно данъчните закони и бламирането им в парламентарните комисии Бойко Борисов коментира, че към момента депутатите от ГЕРБ работят активно с финансовия министър Асен Василев. Той бе категоричен, че няма да подкрепят предложението донос срещу бонус.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм