"На протеста срещу ръководството на БФС имаше провокатори, които трябва да бъдат издирени, разследвани и където е необходимо - осъдени. Огромното количество полицаи изпълниха дълга си и могат да послужат за пример, но и при тях имаше определена бройка, които превишиха правата си и използваха насилие без то да бъде необходимо и те също трябва да бъдат разследвани и наказани." Това каза премиерът Николай Денков преди днешното заседание на МС. 

Припомняме, че представители на ПП-ДБ във вторник внесоха в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелствата, свързани с неправомерната употреба на сила от страна на МВР срещу протестиращи граждани, извършени на 16 ноември 2023 г. Вносители на проекторешението са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов. 

Проекторешението предвижда комисията да се създаде за срок от един месец и да се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен принцип - по трима от всяка парламентарна група. Записано е, че временната комисия установява всички факти и обстоятелства, довели до ескалиране на напрежението и сблъсъците между органите на МВР и протестиращите граждани срещу ръководството на Българския футболен съюз, както и действията на служителите на МВР. Комисията трябва да изготви доклад за резултатите от работата си и установените факти и обстоятелства за действията и бездействията на отговорните лица, се посочва в проекторешението.

На днешното си заседание депутатите ще продължат с разглеждането на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права. В сряда те започнаха точката, но поради изчерпване на времето, не я приключиха. На първо четене бяха одобрени два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права. Единият законопроект е внесен от Министерския съвет (МС) на 13 април т.г., а вторият – от народния представител Божидар Божанов („Продължаваме промяната – Демократична България“) на 23 май. На второ четене депутатите обсъждат обобщен законопроект с предлаганите изменения.

Според част от приетите разпоредби авторът може да иска увеличение на възнаграждението или да претендира за допълнително възнаграждение, ако първоначално договореното възнаграждение се окаже „явно несъразмерно на приходите“, получени от използването на произведението. Депутатите приеха още, ако не се постигне съгласие между страните, с които е сключен договорът за използване на дадено произведение, авторът да може да започне процедура по медиация, както и да предяви иск по съдебен ред, независимо дали е имало такава процедура. Според част от приетите разпоредби авторът може да иска увеличение на възнаграждението или да претендира за допълнително възнаграждение, ако първоначално договореното възнаграждение се окаже „явно несъразмерно на приходите“, получени от използването на произведението. Депутатите приеха още, ако не се постигне съгласие между страните, с които е сключен договорът за използване на дадено произведение, авторът да може да започне процедура по медиация, както и да предяви иск по съдебен ред, независимо дали е имало такава процедура. 

В програмата за работа на Народното събрание е и продължение на второ четене на промени в Закона за защита на растенията, както и първо четене на изменения в Закона за счетоводството. Предвижда се депутатите да обсъдят на първо четене изменения в Закона за акцизите и данъчните складове и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Програмата включва и проект на решение за създаване на Временна комисия за защита на правата на психично болните пациенти и изготвяне на законодателни промени, които да ги гарантират.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм