От столичната полиция считат своите действия снощи на протеста срещу ръководството на БФС за правилно и навременно проведени. Започват проверки дали е имало полицейско насилие и ако се установи такова, ще бъде сезирана прокуратурата.

Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожават имуществото в центъра на която и да е столица, заявиха тази сутрин от СДВР. Имало е предварителна информация, че напрежението може да ескалира, включително и за възможно хвърляне на коктейли Молотов. 33 души са задържани снощи при ескалацията на напрежението в София, сред тях има и непълнолетни. Пострадалите полицаи са 33-ма. 

Ексцесии на протеста срещу БФС

Снощи беше налице безпрецедентно нарушаване на обществения ред, със сериозна агресия и риск, който не може да бъде сравнен с други протести, заяви зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов.

Това потвърди и директорът на СДВР Любомир Николов и допълни. На други протести са идвали около 100 лица от крайните фракции на футблолните агитки за около 30-40 минути.

В СДВР е имало предварителна информация, че напрежението може да ескалира, поради което обяснява и засиленото полицейско присъствие, поясни той. В центръра е имало пропускателни пунктове, където всички съмнителни лица са били проверени.

По думите му действията на служителите на СДВР са били реципрочни на проявената агресия от страна на протестиращите. Ако не бяхме взели мерки, можеше да има жертви. Провокаторите се появиха, когато протестът стана над 4000 души, казаха от столичната полиция.

Във връзка с използваното водно оръдие Любомир Николов заяви, че това е най-хуманното средство за предупреждение за спиране на агресията и 15 минути по-рано протестиращите са били предупредени.

Имало е хвърлени предмети, които от задните редици са падали върху протестиращите отпред. Ако проверката установи полицейско насилие, ще бъде сезирана прокуратурата, заявиха още от столичната полиция.

От огледите до момента е ясно, че е счупена витрина на Министерството на спорта, а после феновете са се скрили в съседния бар. Пострадалите полицаи са над 30, част от тях са в болница. Освен запаления бус на общинска полиция, има и пострадали коли на цивилни граждани и патрулки, сочи огледът на мястото на инцидента Организаторът на протеста се е е заявил като фен на ЦСКА. Тестове за употреба на алкохол на място не са правени. Но всички бяха предупреждавани 15 минути да се оттеглят, посочи заместник-директорът на СДВР Стефан Иванов.

Очаква се всички, които имат щети по коли и сградите си днес, да заявят това.

Фенове и полицаи пострадаха при вчерашния протест срещу ръководството на Българския футболен съюз в София. По информация от Спешна помощ 24 са пострадалите след протеста. На място са били изпратени 17 линейки. 7 от пострадалите са хоспитализирани - един във ВМА, един в ИСУЛ и петима в Пирогов. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм