Временна анкетна комисия в Народното събрание ще проверява действията на МВР и неправомерната употреба на сила от страна на полицията по време на протеста на футболните фенове на 16 ноември. Целта е да бъдат установени всички факти и обстоятелства, довели до ескалиране на напрежението и сблъсъци между органите на МВР и протестиращите срещу ръководството на БФС граждани.

Исканията за създаване на комисията бяха две – на БСП и на ПП-ДБ. Мнозинството в парламента одобри предложението на ПП-ДБ, според което временната анкетна комисия ще заседава за срок от един месец под председателството на ген. Атанас Атанасов. 

Против създаването на временната комисия гласуваха от ДПС, а “Възраждане” се въздържаха, тъй като според тях Народното събрание се превръща от законодателен в разследващ орган.

Казус се появи при избора на председател. От опозицията настояха анкетната комисия да се оглави от депутат извън “сглобката”, като бяха направени общо три предложения – от ПП-ДБ, “Възраждане” и “Има такъв народ”.

Кандидатурата на управляващите – Атанас Атанасов - не успя да събере достатъчно гласове при първият опит, тъй като ДПС не участва в процедурата. При повторното гласуване депутатите на ДПС взеха участие и заедно с ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС събраха нужното мнозинство.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм