“Това, което видяхме, е повторение на много такива случаи, които сме виждали - това си беше редовен протест, не беше футболен мач. И през 2009-а, и през 2013-а имаше полицейско насилие, оръдия и бити хора”. С тези думи започна разговорът в “Кой говори” по Дарик между водещия Георги Донков и адвокат Петромир Кънчев от Инициатива “Правосъдие за всеки”. Двамата разговаряха за случаите на полицейско насилие по време на протеста срещу БФС и в частност - срещу вече подалия оставка Борислав Михайлов

“Едно нещо се повтаря при всички тези случаи - като премине всичко, виждаме много пострадали, които не са хората от агитките, нито провокаторите, а случайни минувачи или участници, които не са предизвикали полицията”, подчерта гостът.

МВР твърди, че подпалвачът на полицейския бус е бил в заведението, в което органите на реда нахлуха и от кадри на “Правосъдие за всеки” се вижда именно насилието над гражданите. Соченият за подпалвач пък казва, че дори не е бил във въпросното заведение. 

“Какво им пречеше, дори и да е бил той, да го отведат в Първо районно, вместо това, помитат един човек от бой демонстративно - и него, и всички останали в заведението”, попита реторично Кънчев. Има трима полицаи, които са нарочени за полицейското насилие, но само в заведението видяхме 15, добави той. 

По думите му тук въпросът е веднъж завинаги да се спре с полицейското насилие. Според него това нещо се повтаря заради структурата на МВР.  “Има политическо ръководство, което не изпълнява оперативни функции - форма на граждански контрол е, затова в много държави министър на вътрешните работи е жена. От 2009 насам, с изключение на Демерджиев и Румяна Бъчварова, всички останали министри на вътрешните работи са полицаи. Как този човек да бъде коректив, като той, като спре да бъде министър, ще бъде полицай. А те са изключително солидарни полицаите, екипни са”, коментира адвокатът. 

“Като че ли полицията трябваше да пази едно лице, което никой не понася, а именно - Боби Михайлов. БФС - това е поредната институция, в която виждаме дългата ръка на ДПС. Когато Боби Михайлов го нападнаха миналата седмица всички журналисти, къде се скри после той - в стаята на ДПС”, припомни адвокат Кънчев. 

Припомняме, че на 27 ноември Боби Михайлов подаде оставка като президент на Българския футболен съюз. Това обяви самият той след събирането на Изпълнителния комитет. „Тук ми изглежда по-нормално да говорим, отколкото през последните няколко дни. Въпреки краткото време изпълнихме стратегии за устойчивото развитие на българския футбол. Да, националният отбор не се представи на ниво. Всичко останало, което е зависело от мен и БФС, е изпълнено. Изградихме система за развитие на таланти, подобрихме първенствата под шапката на БФС, вършехме всичко в полза на клубовете. Написахме анекс с телевизионните права. Продължихме инвестиции в инфраструктурни проекти", каза той.

"Както обещах, организационната структура на БФС бе подобрена. Щяхме да направим повече, ако не се бяхме превърнали в отдушник на българското първенство. Нито един клуб не ми е поискал оставката, а мен ме избират клубовете. Президентът се избира от футболните делегати, футболът е за феновете, но футболните делегати избират президента. Пожелавам на журналистите да не се месят в работите на следващия президент“, заяви Борислав Михайлов.

Българският футболен съюз свика заседание на Изпълнителния комитет. Ръководният орган се събира за първи път след протестите на 16 ноември, при които имаше напрежение, размирици и кадри с полицейско насилие. 

Борислав Михайлов обяви, че ще има заседание по време на изслушването си в спортната комисия миналата седмица. Президентът на БСФ уточни, че именно в понеделник ще бъдат успокоени всички граждани. 

По време на комисията той каза още: „Очакваха се над 3500 фенове, от крайнодесни фракции от Унгария. Ние няма как да знаем какви са заплахите".

"БФС не е премествал или затварял стадиони, а е предприел всички възможни действия мачът да се състои и да бъдат предотвратени ексцесиите. УЕФА изрази категорична позиция, че решението мачът да е при закрити врата, е било правилно. БФС носи отговорност за случващото се на стадиона, но не и извън него. Да се търси вина в БФС за случилото се на протеста е недопустимо. Вината е на провокаторите, както и на хората, които са им платили. Името на организатора на протеста е известно. БФС и аз като негов президент, не може да се превърнем в изкупителна жертва на платен протест. Ние като организатор сме свършили всичко", каза Михайлов.

Той коментира сигурността по провеждането на срещата: „За нахлуване на стадиона. Ние организираме мач, в който трябва да сме сигурни за сигурността. Всичко бе много по-опасно и дори при този натиск, съм горд, че успяхме да спасим човешки животи“.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм