Без сериозни нарушения на реда започна изборният ден, съобщиха от МВР. 

Не са регистрирани тежки криминални прояви, които да възпрепятстват гласуването. 

До момента няма подадени сигнали за престъпления, свързани с изборите.

На втория тур на местните избори ще се гласува по два начина – с хартия и чрез машина. Избирателните секции в страната са около 7250, като в 5900 от тях ще има и машини. Изборният ден започва в 7 часа и ще завърши в 20 часа. При наличие на чакащи пред секциите, гласуването може да бъде удължено с 1 час до 21.00 ч.

На балотажа ще се гласува за кметовете на общини, кметства и райони, които не са събрали повече от половината от гласовете при първия тур на местните избори. Този път при гласуването избирателите ще могат да избират как да пуснат своя вот – чрез хартиена или чрез машинна бюлетина.

На места избирателите отново ще имат повече от 1 бюлетина в зависимост от това колко вида избор има в населеното място, като максималните възможни са 3 – за кмет на община, кмет на кметство и кмет на район.

Ще се избират 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват по трима кандидати. 

"Избирателите с право на глас на втория тур ще бъдат малко над 6 милиона и 300 хиляди", обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм