Сключването на траен мир между Израел и палестинците е решение, което едва ли може да се постигне в рамките на следващите няколко поколения, коментира в ефира на „Без претенции“ Рина Бакалова, която е председател на Българския културен институт в Израел. Според нея този въпрос е нерешим, но хората на тази територия трябва да се научат да живеят заедно, защото няма друг начин. “Толкова са преплетени всички тези поселения, всички тези села, арабски, палестински. Тука е една мешавица - на 300 метра има друго селище, което е арабско. След това идва израелско.

Според Бакалова обаче предлаганият от западния свят вариант за „две държави“ и създаване на официална палестинска държава не може да бъде приложен, докато омразата е основен двигател в Ивицата Газа и останалите територии около Израел. 

 “Две държави” аз лично не вярвам. Вярвам само, че трябва да минат много поколения, трябва да си изчисти  “Хамас”. Трябва да бъде забранен, където и да било, за да може да влязат някакви нормални хора, които да си учат децата на любов, да се образоват и тогава наистина с едно-две поколения може би нещата ще потръгнат. 

Бакалова коментира още, че през годините в Ивицата Газа са изпратени много средства от целия свят, но тези пари не отиват за подобряване на живота на хората, а в тунели и във въоръжаване. “Пак казвам, първо трябва да се обезглави “Хамас”. Това е основното. Второ, трябва да има международни сили, които да упражнят много силно въздействие в Ливан, защото там ние също имаме всеки ден ракетен обстрел. Какво примирие да се направи и с кого да се направи примирие. Ако ти имаш нормални съседи, сядаш и говориш. Когато имаш терористи до себе си, за какво примирие става въпрос. Те те приемат за слаб и казват  “Охх, следващия път. Чакаме”, добави още Рина Бакалова.