“Възраждане” няма да подкрепи кабинет на ИТН, ако в него преобладават експерти от ДПС и ГЕРБ, а ако президентът даде третия мандат на партията на Слави Трифонов, това означава, че дава властта в ръцете на Борисов и Пеевски.

Това заяви в предаването на Дарик радио “Без претенции” лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов, който прогнозира как може да се развие политическата ситуация оттук нататък: 

„Ако под експертен кабинет разбират кабинет с 10 експерта от ДПС и 8 от ГЕРБ, няма да стане. В момента ГЕРБ и ДПС имат 115 депутати. Всички останaли имат 125. Можем ли всички останали да направим кабинет? Можем. Могат ли ГЕРБ и ДПС да бъдат в опозиция? Могат. Ето ви формулата. Само че без ДПС“. 

По думите на Костадинов важният въпрос, който трябва да се постави на масата в момента е, дали ИТН имат договорености с ГЕРБ и ДПС и ако президентът им връчи трети мандат за съставяне на правителство, не обслужва ли същите интереси:

„На мен не ми харесва това тяхно (ИТН) гласуване от вчера, с което избраха Рая Назарян, така че предстои да видим първо дали президентът ще им даде мандат. Тук има един много важен въпрос, който трябва да се задава постоянно, ако ИТН в момента дават заявки, че ще направят експертен кабинет и същевременно подозрението към тях е, че имат някаква договореност с ГЕРБ и ДПС, то ако сега Радев даде мандат на ИТН, това означава, че на практика той дава властта на ГЕРБ и ДПС“.

Според Костадинов Румен Радев трябва да представи България на срещата на НАТО във Вашингтон:

„Министър председателят е направил нещо, което му прави чест, защото е предложил Народното събрание да вземе решение в тази ситуация дали да отиде той или не”

Според Костадинов обаче “това соломоновско решение” не е много добро, тъй като показва липса на категоричност в институциите в държавата. Той обърна внимание на позицията, която е заел, по думите му “най-големият евроатлантик на републиката” в момента, Делян Пеевски:

На председателския съвет беше изказана една теза от страна на най-големия в момента евроатлантик на републиката - Делян Певски. Той, заради това, че иска много да се покаже на американски си господари, ако му кажат сигурно и доброволец на фронта в Украйна ще отиде, той каза, че ако отиде Радев, щял да каже нещо, което се различава от българската външна политика и официалната позиция на страната”.

На въпроса защо в миналите състави на Народното събрание “Възраждане” са действали в синхрон с ДПС и ГЕРБ по някои теми, Костадинов отрече категорично това някога да се е случвало. По думите му “Възраждане” винаги заема принципна позиция, а ако някога с действията си партията е помагала за прокарването на предложения на ДПС, това е, “за да вбием клин и да ги скараме с “Продължаваме промяната-Демократична България”.

Чуйте целия разговор в прикачения файл.